Linoleum, PVC a kaučukové podlahy

25.05.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Povlakové krytiny se pomalu zbavují své nedobré pověsti z let dávno minulých a nacházejí si cestu do novostaveb. Linoleum se vyrábí z čistě přírodních materiálů: z přírodní pryskyřice, lněného oleje, dřevité a korkové moučky, juta se používá jako podložka.

Stejně jako dřevo nebo korek se tedy jedná o ekologický materiál. Protože se vyrábí v rolích, jejichž pruhy se vzájemně za tepla svařují, mezi jeho hlavní výhody patří absence spár a snadná čistitelnost. Jedná se o antistatický a antialergický materiál, který svědčí všem alergikům na prach, roztoče či astmatikům. Uplatnění nachází nejčastěji ve vstupních prostorách, kuchyních a dětských pokojích, především pro svůj pocitově teplý povrch, tepelně izolační vlastnosti a dobrou omyvatelnost. K dalším výhodám patří neomezená škála designů napodobujících buď ostatní konkurenční materiály nebo nabízející zcela původní abstraktní vzory v mnoha barevných tónech. Běžná tloušťka linolea do bytu je 2 mm, namáhané prostory vyžadují alespoň 2,5-4 mm. Krytina se dodává v rolích nebo ve čtvercích se snadnou výměnou při případném lokálním poškození.

Na rozdíl od linolea je PVC zcela syntetický materiál. Disponuje však nízkou cenou, dobrou hygienou a širokou škálou dezénů a barev. V zásadě se PVC podlahová krytina dělí na heterogenní tvořenou více materiály ve vrstvách a homogenní, tvořenou jediným materiálem v celém průřezu. Homogenní PVC snese vyšší zatížení a je obecně považováno za kvalitnější materiál. Nášlapná vrstva heterogenního PVC by měla dosahovat min. 0,2 mm, jinak se brzy prošlape. Celková tloušťka PVC by měla být alespoň 1,6 mm, 2 mm jsou zárukou komfortní chůze. PVC se dodává stejně jako ostatní povlakové krytiny buď v rolích nebo v samolepících čtvercích.

Mezi kvalitní a velmi odolné krytiny patří podlaha ze syntetického nebo přírodního kaučuku. Je velmi pružná a elastická, není na ní vidět vryp a proto ji lze poměrně obtížně mechanicky poškodit. Odolává také cigaretovým nedopalkům, tukům a olejům. Při pravidelné péči a pastování je protiskluzová i za vlhka. Soukromí investoři ji proto volí do kuchyní, dětských pokojů a domácích dílen. Kaučukové krytiny se prodávají v mnoha dekorech, nejčastěji se jedná o pravidelnou geometrickou jemně vystupující strukturu, která oživuje jednobarevný povrch.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ