I krásný pohřeb může být levný

18.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Váš životní partner odešel na věčnost a vy nevíte, jak mu zařídit krásný pohřeb? V dnešním fintriku vám poradíme, kde naleznete profesionální pohřební ústav, jaké doklady si musíte vzít sebou, kolik peněz vás to bude stát, atd.

Téma týdne: Kolik stojí...

V současné době je možné objednat pohřeb bez obřadu (pouze zpopelnění bez účasti pozůstalých), pohřeb s obřadem a zpopelněním (rozloučení ve veřejné obřadní síni nebo v kostele) nebo pohřeb s obřadem a uložením na hřbitově (rozloučení v kostele). Pokud se rozhodnete pro církevní pohřební obřad, je důležité se ještě před tiskem smutečních oznámení, dohodnout na termínu s duchovním. Má-li při pohřbu vystupovat ještě další řečník nebo řečníci, je potřeba se domluvit, na kterém místě v rámci církevního obřadu vystoupí a co bude zhruba obsahem jejich řeči (aby se např. neopakovaly životopisy zesnulého). To vše se domlouvá při setkání faráře s pozůstalými, které by mělo proběhnout ještě před pohřbem. Vlastní rozloučení se pak koná buď v kostele, v kremační síni nebo na hřbitově, nebo v kombinaci těchto míst (např. rozloučení v kostele a pak při uložení do hrobu). Tato poslední služba zesnulému členu církve je v církvi zásadně bezplatná.


POSTUP OBJEDNÁNÍ POHŘBU

Vyhledání pohřebních ústavů
První krok, který musíte udělat je vyhledání vhodného pohřebního ústavu nebo pohřební služby. V tomto výběru vám pomůžou Zlaté stránky, různé internetové stránky, bezplatné telefonní linky, apod. Na bezplatné infolince jste informováni o vhodném pohřebním ústavu, který je seriózní a nachází se v blízkosti vašeho bydliště včetně služeb které provozuje a základních cen.

Výběr pohřebního ústavu
Profesionální pohřební službu poznáte podle nabídky kompletního servisu v případě samotného pohřbu. Mezi základní služby by mělo patřit např. kopání hrobu, nákup hrobu, zajištění hudby, autobusu pro smuteční hosty, fotografa, řečníka, faráře, kameníka, smutečních květinových darů, smutečních obřadních síní, kaple, kostely, kremaci, převozy zesnulých, vyhotovení parte, atd. Toto vše plus další jiné služby Vám musí pohřební služba zajistit při jedné návštěvě v kanceláři i s konečnou cenou pohřbu. V případě, že pohřební ústav Vám nevyhoví v jedné z těchto podmínek, je pro Vás nejlepší odejít a oslovit jiný pohřební ústav .

Fintrik: Nenechte za sebe někoho jiného vybírat pohřební službu, můžete prodělat!

Doklady
K objednání pohřbu v pohřebním ústavu budete potřebovat občanský průkaz zesnulého, rodný list zesnulého (eventuálně oddací list) a občanský průkaz objednavatele pohřbu.

Ceny
Obvyklá cena za pohřeb s obřadem (účast rodiny a přátel) s následnou kremací se u slušného profesionálního pohřebního ústavu pohybuje v rozmezí od 15.000 - 25.000 Kč. Tato cena by měla zahrnovat tyto služby:

  • kvalitní dřevěná rakev včetně vnitřního vybavení, 
  • kytice na rakev,
  • tři věnce a kytice před rakev,
  • alespoň 25 ks parte s obálkami,
  • řečník,
  • vyřízení všech administrativních náležitostí (odhlášení OP a zdravotní karty zemřelého, vyřízení vydání úmrtního listu, atd.),
  • doprava do určitého počtu km (z nemocnice, z domova zesnulého, na místo dočasného uložení, na obřad, na hřbitov),
  • obřadní síň,
  • uložení do hrobu nebo kremaci (+ vsyp nebo rozptyl popela)
  • reprodukovaná hudbu,
  • sjednání pohřbu a další náklady pohřebního ústavu.

Cenové rozmezí je například dáno druhem rakve, vnitřním vybavením rakve, druhem a velikostí smutečních květin, počtem parte, délkou uložení zemřelého v chladícím zařízení a podobně. V případě, že chcete na pohřbu ušetřit, vyhledejte si cenově zvýhodněné pohřby. Zde se cena s obřadem pohybuje okolo 10 000 Kč a bez obřadu okolo 7 000 Kč.

Fintrik: V každém případě si však dejte pozor na extra levné pohřby. V případě nejasností vám doporučujeme obrátit se raději na jiný pohřební ústav.

 

Zdroj: Pohřební ústav hl. m. Prahy, Elpis

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky