Nova: Bytová družstva chtějí peníze za povolení sídla firmy

15.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. května (ČTK) - Bytová družstva chtějí stále častěji po nájemnících peníze za to, že jim povolí mít sídlo firmy ve svém bytě. Jde například o lidi, kteří se živí účetnictvím, tlumočením nebo poradenstvím. Jde až o několik tisíc korun. V dnešních zprávách to uvedla televize Nova. Podle právníků, které televize oslovila, se však mohou tímto způsobem dostat do rozporu se zákonem.

Například Stavební družstvo Krušnohor v Mostě vybírá za souhlas s podnikáním od nájemníků jednorázově 5950 korun. Někteří nájemníci se proti tomu bouří. "Nechápu, proč mám platit za to, že mám tady poličku s papíry a s účetnictvím," řekl TV Nova jeden z nich. Nájemníci upozorňují, že jinde se nemusí platit nic, nebo jde jen o symbolické částky. Vyjádření mosteckého družstva se televizi nepodařilo získat. Ředitel družstva nebyl podle jedné ze zaměstnankyň přítomen.

Podle některých právníků nemá vybírání vysokých poplatků oporu v zákoně. "Na příliš vysoké částky by se mohlo hledět jako na neetické, respektive proti takzvaným dobrým mravům a mohly by se takto stát nezákonnými," řekla Nově právnička Dagmar Raupachová.

Nelíbí se to ani některým poslancům. "Poplatky, které začínají bytová družstva vybírat, jsou zcela nehorázné," prohlásil poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček. Oslovení právníci lidem radí, ať vysoké částky odmítají platit. Pokud to nepomůže, nemají se bát dát věc k soudu, uvedla Nova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK