Euro:Ředěnou naftu nabízely SS Petrol, Silmet Oil, Unicorn-Market

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Na seznamu společností, které podle České obchodní inspekce prodávaly naftu s příměsí topného oleje, jsou čerpací stanice společností SS Petrol, Silmet Oil a Unicorn - Market. Testy u nich prokázaly vysoký obsah síry, uvedl zpravodajský server Euro Online. Vzorky navíc měly nevyhovující průběh destilační zkoušky. "Takové výsledky mohou sloužit jako indikace, že do nafty byla přimíchána další látka," řekl Euru předseda představenstva Ústavu paliv a maziv Zbyněk Mareček.

Euro tvrdí, že získalo seznam firem, které prodávaly naftu s příměsí topného oleje. Seznam chtělo původně zveřejnit ministerstvo průmyslu a obchodu. Od záměru však upustilo se zdůvodněním, že se na seznam mohou dostat i prodejci, kteří s podvody nemají nic společného.

Odborníci se zatím nemohou jednoznačně dohodnout, jakým olejem zatím nedopadení podvodníci naftu ředí. Shodují se, že jde s největší pravděpodobností o těžký plynový olej. Ten má podobné vlastnosti jako nafta, obsahuje však více síry. Právě její vysoký obsah ve zkoumaných vzorcích podvod odhalil. Zatím však neexistují metody, které by určily, kolik procent oleje bylo do nafty přimícháno, píše Euro.

Za další možnou příměs nafty považují odborníci základový olej s názvem S 100, který má rovněž podobné vlastnosti jako nafta. "Vím, že se již delší dobu ve velkém dováží po železnici z Polska. Do nafty se ho přidává až 15 procent," sdělil Euru jeden z provozovatelů čerpací stanice. Olej S 100 vyrábí v Polsku společnost PKN Orlen.

Provozovatelé odhalených čerpacích stanic ovšem tvrdí, že s ředěním nafty nemají nic společného. Ministerstvo průmyslu a obchodu soudí, že se nafta neředila u pump, ale u distributorů. Ideálních míst pro ředění je několik, například někdejší sklady na bionaftu, kterých je v České republice osm. Vedle nich existuje ještě několik menších soukromých skladů pohonných hmot, píše Euro.

ČOI nedávno zkontrolovala zhruba 500 vzorků pohonných hmot, z nichž zhruba deset procent nevyhovělo pravidlům. Odborníci v naftě našli stopy těžkého topného oleje a v benzinu technické benziny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK