Autem, busem, vlakem nebo stopem?

25.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Určitě se těšíte na letní dovolenou. Pokud pojedete poznávat krásy zemí Českých, Moravských a Slezských, zkuste využít i alternativních dopravních prostředků než jen auta. Co třeba vlak, autobus nebo autostop?

Téma týdne: Trávíme dovolenou v tuzemsku

Autostop pro odvážné romantiky
Automobil jako dopravní prostředek je sice pohodlný, ale vůbec není romantický. Zkuste se vrátit do mladých let a vyrazte na cesty třeba stopem. Prožijete kouzelné chvíle, poznáte nové lidi, nová místa a zažijete spoustu krásných nových věcí. Nezanedbatelná je i stránka finanční. Za autostop se neplatí, takže zároveň ušetříte.

Hlavní výhody autostopu lze tedy najít v nulové ceně, nevýhodou je větší náročnost při balení. Pokud pojedete se třemi kufry z východních Čech na jihočeské rybníky, jen těžko můžete počítat s tím, že vám někdo zastaví. Zde se ukáže umění efektivně balit jen nejdůležitější a nejpotřebnější věci(hlavně u žen toto bude malý oříšek).

Zajímavé internetové stránky věnující se autostopu jsou na adrese www.autostop.cz. Zde je možno hledat v nabídkách a poptávkách, nebo sami nabídky a poptávky zadávat. Možná budete mít štěstí a "chytnete stopa" ještě dříve, než na cestu vyrazíte.

Vlak žije!
"Ať už jedete  kamkoliv, s obchodními nabídkami Českých drah můžete výrazně ušetřit. Zkuste si vybrat a uvidíte." Píše se hrdě na internetových stránkách Českých drah (ČD). Je pravda, že o ČD se hodně mluví i v médiích. Největší zásluhu na tom mají silné odbory. Každý však máme s drahami své vlastní zkušenosti a bohužel to jsou většinou zkušenosti špatné. Zpožďování vlaků, čistota vagónů a také třeba nabídka spojů jsou často kritizovány. Pokud si ale vlak vyberete jako dopravní prostředek na dovolenou, nebudete, stejně jako u autostopu, litovat. Jízda krásnou krajinou a kouzlo moderní i historické železniční techniky se nám nesmazatelně zaznamenají do paměti.

Jak ale efektivně využít nepřeberného množství slev, které dráhy nabízejí? Nejlepší bude se poradit v informačních centrech Českých drah. Základní přehled vám nabízíme i zde:

  • SONE+ 
    Multifunkční víkendová síťová jízdenka nejen pro rodiny, která za daných podmínek umožňuje cestovat i v česko - německém, rakouském a polském příhraničí.
  • Zákaznické jízdné (Karta Z) 
    Je určeno všem cestujícím bez ohledu na věk.
  • Zpáteční sleva
    Automaticky se poskytne každému, kdo si zakoupí zpáteční jízdenku (platnost do 24:00 druhého dne).
  • Časové jízdenky traťové
    Jsou určeny pro pravidelné cesty po zakoupeném traťovém úseku do vzdálenosti 120 km.
  • Časové jízdenky síťové 
    Jsou určeny pro neomezené cestování v celé síti Českých drah, jejich držitelé neplatí příplatek na vlaky vyšší kvality.
  • Kilometrická banka 2000 (KMB)
    Umožňuje postupné vyčerpání předplacených 2000 kilometrů, ve vlacích vyšší kvality bez placení příplatku.
  • Sleva PAJ
    Poskytuje se tomu, kdo si jízdenku zakoupí v prodejním automatu jízdenek (PAJ)
  • Sleva pro skupiny
    Tato sleva se poskytuje pouze ve 2. vozové třídě při společné jízdě minimálně 2, maximálně 30 spolucestujících

Jako příklad si zvolíme čtyřčlennou rodinu jedoucí z Brna do Kořenova v Jizerských horách. Zákaznické jízdné vyjde celou rodinu v jednom směru na 588 korun, což při vzdálenosti téměř 300 km vozem vychází velmi slušně ve prospěch vlaku.

Autobusem raději ne
Cestování autobusem na větší vzdálenosti patří mezi nejméně pohodlné způsoby přepravy. Dálkové autobusy jsou plné lidí, jezdí po stejně nebezpečných silnicích jako vaše auto, které jste nechali doma a nezavezou vás dále, než do většího města. Dále stejně budete volit přepravu místní linkou. Co se týče ochoty a příjemného vystupování řidičů, tak i zde zkušenosti spíše říkají, že je stále co zlepšovat.

Ani cenou autobusy nemohou vlakové dopravě konkurovat. Naši fiktivní rodinu by cesta z Brna do Kořenova vyšla na přibližně 4 x 250,- korun, tedy na rovnou tisícovku, což je o 70 % více než cesta vlakem. Jen těžko budeme hledat výhody cestování autobusem.

Závěr
Přeprava z místa A na místo B bývá u dovolených tím nejméně příjemným zážitkem. Proč ale zbytečně riziko zvyšovat a ještě více zatěžovat peněženku, když při výběru toho správného dopravního prostředku se i cesta může stát cílem, nejen prostředkem.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky