Polská vláda nyní nechystá další privatizaci gigantu PKN Orlen

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 24. května (zpravodaj ČTK) - Polská vláda zatím nehodlá pokračovat v privatizaci petrochemického gigantu PKN Orlen. Agentuře PAP to dnes řekl Jacek Socha, ministr státního pokladu (obdoba předsedy českého Fondu národního majetku).

Stát si podle něj ponechá svůj asi 27procentní podíl v PKN Orlen přinejmenším do voleb, které se budou konat letos na podzim. PKN Orlen se dnes oficiálně stal vlastníkem většinového podílu v českém Unipetrolu.

Poté, co se na varšavské burze cenných papírů počátkem června objeví emise akcií skupiny Lotos, po PKN Orlen druhého největší distributora paliv v Polsku, vzrůstá podle Sochy možnost, kudy se polský sektor paliv bude ubírat.

"Stát bude kontrolovat velmi zajímavé balíky akcií - 27 procent v PKN Orlen a nejméně 51 procent v Lotosu. Já v další privatizaci těchto firem ale již nebudu pokračovat," uvedl Socha.

Podle něj by v budoucnu mohlo ministerstvo státního pokladu mimo jiné uvažovat o spojení PKN Orlen a Lotosu. "Je možné také budovat nový silný subjekt, který by mohl vytvořit konkurenci k PKN Orlen," dodal ministr.

O tom však bude rozhodovat nová vláda, která vzejde právě z podzimních voleb. Podle průzkumů veřejného mínění se přitom zdá více než pravděpodobné, že levici vystřídá u moci pravice.

Polský stát v PKN Orlen přímo drží 10,2 procenta akcií a prostřednictvím stoprocentně vlastněné firmy Nafta Polska ovládá dalších 17,32 procenta akcií Orlenu.

Polský ropný koncern dnes doplatil zbytek z přibližně 13 miliard korun za státní podíl v české petrochemické skupině Unipetrol. Fond národního majetku zároveň na PKN Orlen převedl 63 procent akcií Unipetrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK