MfD: Oblečení a boty jsou v Česku dražší než ve většině Evropy

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Oblečení a boty jsou v České republice dražší než ve většině evropských zemí. Česko je v tomto směru dvanáctá nejdražší země mezi 30 evropskými státy. Vyplývá to z nové studie statistického úřadu Eurostat, o které informuje Mladá fronta Dnes. Obchodníci vyšší ceny zdůvodňují tím, že Češi nemají tolik peněz a tržby jsou tudíž nižší.

Statistici porovnávali podobný nákupní košík, který obsahuje více než 400 kousků zboží. O polovinu levněji než v tuzemsku vyjdou nákupy v Rumunsku, naopak o polovinu dražší jsou na Islandu, píše MfDnes.

Zahraniční obchodní řetězce a prodejci módních značek cenové rozdíly připouštějí, i když podle nich nejsou nijak dramatické. Ceny podle obchodníků budou klesat s tím, jak budou přicházet další obchodní značky a poroste konkurence.

"Český trh je nepoměrně menší, a navíc roční nákupy Čechů jsou vzhledem ke kupní síle stále nižší než obyvatel starých zemí Evropské unie," řekl listu šéf sítě obchodů La Halle v tuzemsku David Pažitka.

Šéf holandské sítě prodejen C&A Aleš Drábek uvedl, že v zatímco se tuzemsku prodají čtyři trička, ve vyspělých zemích jich za stejnou dobu prodají deset.

Deník dodává, že v Česku snižují velkým obchodníkům tržby oproti západním zemím i přetrvávající nákupy v tržnicích. Na nich domácnosti podle průzkumů agentury Gfk utratí 15 procent z peněz vyčleněných na oděvy a boty.

Stanovení ceny na českém trhu závisí i na kurzu koruny. Obchodníci často nakupují za předem daný kurz, a ten se může od toho skutečného lišit. Cenu navíc po přepočtu z eur do korun dále upravují, aby dobře vypadala a zákazník si ji dobře zapamatoval. Tričko tak nestojí třeba 374 korun, ale 399 korun, dodává deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK