ŘSD: Přetížené kamiony způsobují na D1 škody 400 milionů Kč ročně

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Přetížené kamiony a ostatní nákladní automobily způsobují na 230kilometrové dálnici D1 z Prahy na Brno škody za 400 milionů korun ročně. Sdělil to mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření. V první dubnové dekádě podle něj projelo na jednom měřeném úseku dálnice více než tisíc kamionů, které nesplňovaly předpisy s povolenou hmotností nebo rozložením zatížení svého vozidla.

Během průzkumu na D1 překročilo povolenou hmotnost 1076 kamionů, z toho 49 nákladních aut mělo nadlimitní celkovou hmotnost. Přetížení na druhou nápravu bylo zjištěno u 482 vozidel a přetížení na skupinu náprav u 744 kamionů. Celkově přetížených nákladních vozidel je tak sice přibližně pouze 0,5 procenta, ale přetížených jednotlivých náprav má již téměř 12 procent vozidel.

ŘSD ročně investuje přes miliardu korun na opravu tuzemských komunikací. Především na starších silnicích se přitom stále více projevuje rostoucí provoz. "Druhá věc jsou přetížené kamiony, jichž se na silnicích objevuje stále více. Především překračování nápravových limitů v tonáži kamionů je hlavním důsledkem poškozování komunikací," řekl generální ředitel ŘSD Petr Laušman.

Úsek dlouhý jeden kilometr projetý jedním kamionem stojí stát podle Laušmana v přepočtu zhruba šedesát haléřů. Na D1 každý den projede zhruba osm tisíc nákladních aut.

Intenzita provozu kamionů výrazně vzrostla po loňském otevření hranic v souvislosti se vstupem České republiky do EU. Nyní jich jezdí podle odhadů ministerstva dopravy po českých silnicích asi o polovinu více než před vstupem do unie. Hranice totiž v obou směrech přejíždí řádově o 200.000 kamionů měsíčně více než před rokem.

Kromě vstupu do EU se na růstu intenzity dopravy podepsalo zavedení elektronického mýtného v Německu od začátku letošního roku. Řada kamionů se snaží nově zpoplatněné úseky v Německu objíždět částečně i po české silniční síti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK