Dalkia zvýšila zisk na miliardu, vyplatí vyšší dividendu než loni

26.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 26. května (ČTK) - Energetická firma Dalkia ČR loni zvýšila čistý zisk více než o 12 procent na 999,12 milionu korun. Na jednu akcii bude vyplácet 585 korun, o 365 korun více než před rokem. Na dividendách firma vyplatí 1,649 miliardy korun, použije k tomu i část nerozděleného zisku z minulých let. Na dnešní valné hromadě o tom rozhodli akcionáři společnosti.

Téměř celou částku z vyplacených dividend, přibližně 1,622 miliardy korun, získá francouzská holdingová společnost Societé de Participations et d'Investissements Diversifiés 2, která vlastní 98,35 procenta akcií Dalkie.

Tržby podniku za prodej elektřiny a tepla se loni zvýšily o 78 milionů korun na 6,451 miliardy, prodej tepla přitom mírně klesl. "Pokles způsobily loňské klimatické podmínky i úsporná opatření zákazníků," řekl mluvčí společnosti Milan Wagner.

Firma v roce 2004 investovala více než 1,2 miliardy korun. Největším projektem bylo dokončení a zprovoznění turbíny v Ostravě, která kromě výroby silové elektřiny poskytuje další podpůrné služby.

Dalkia loni kladla důraz na rozvoj prodeje tepla ze svých tepláren. Na síť dálkového tepla připojila například v ostravské průmyslové zóně Hrabové firmu Asus, která bude v Ostravě vyrábět počítače, nebo nově postavené domy v Olomouci.

Ve firmě loni v průměru pracovalo 1760 lidí, což bylo ve srovnání s rokem 2003 o 135 osob více kvůli fúzi Dalkie se společností Ekoterm. Ve firmě pracuje více než deset procent lidí s vysokoškolským vzděláním.

Letos se chce společnost zaměřit na dokončení příprav na liberalizaci trhu s energiemi, optimalizaci organizační struktury a obchodní růst. Tržby plánuje přibližně ve výši 6,5 miliardy korun.

Ostravská energetická firma patří do skupiny francouzské Dalkie, jež je součástí nadnárodní skupiny Veolia Environnement. Dalkia působí vedle severní Moravy také v Praze a Ústí nad Labem a Olomouci. V České republice zaměstnává více než 2700 lidí a patří k největším francouzským investorům v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK