Čína zruší exportní cla, která zvyšovala ceny textilu

30.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 30. května (ČTK) - Čína zruší exportní cla, která měla v zahraničí zvyšovat ceny u celkem 81 položek textilu. Peking tak plní slib odvolat tato cla v případě, že západní země opět vystaví čínskému dovozu textilu obchodní bariéry. To tento měsíc udělala Evropská unie i Spojené státy.

Čínské ministerstvo financí dnes na webové stránce oznámilo, že zrušena budou cla, která platí od 1. ledna, na 78 produktů. Odvolána také budou cla na tři z položek, včetně lněných vláken, u nichž Čína oznámila zavedení exportních cel 20. května.

Čína zavedla na počátku roku exportní cla na 148 produktů a tento měsíc oznámila cla na dalších 74 položek. "Pokud jiné země podniknou kroky k omezení vývozu textilní produkce z Číny, vyřadíme toto zboží z exportních cel," upozornil 21. května mluvčí čínského ministerstva obchodu.

Evropská komise v pátek zahájila oficiální postup proti čínskému textilu a požádala Peking v rámci Světové obchodní organizace (WTO) o konzultace. Čína nyní bude muset do 15 dní podniknout kroky k omezení dovozu, jinak bude EU moci uvalit kvóty na dovoz dvou položek - bavlněných triček a lněné příze. USA v polovině měsíce pohrozily zavedením kvót na čínský dovoz kalhot, košil, spodního prádla a dalšího zboží.

EU celkově vyšetřuje od dubna dovoz devíti položek čínského textilu. Čína při svém vstupu do WTO v roce 2001 svolila s tím, že obchodní partner může po zkrácené proceduře omezit dovoz konkrétního zboží na maximálně 7,5 procenta nad poslední rok.

Čína o víkendu páteční rozhodnutím Evropské unie důrazně kritizovala. Vyjádřila však ochotu vyřešit celý spor jednáním.

Světový obchod s textilem byl liberalizován na počátku loňského roku, kdy byly zrušeny dovozní kvóty, které zvýhodňovaly menší rozvojové země. Čínské vývozy poté prudce vzrostly a to vyvolalo tlaky na ochranu chřadnoucího textilního průmyslu v západním světě. Ohroženi levným dovozem jsou i čeští textilní výrobci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK