Jaké daně se pojí k nemovitostem?

31.05.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Koupili jste si nemovitost nebo jste ji získali jiným způsobem? Jak se vypořádat se státem? Jakou daň při nabytí zaplatíte a jak ji vypočtete?

Pronájem

Pronajímáte nemovitost nebo byt? Pak jistě víte, že je z těchto příjmů povinné platit i daň. Jako výdaje si můžete uplatnit vše, co bylo vynaloženo na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Příkladem může být nové bytové jádro, oprava střechy, … Jestliže ale nezvolíte odečtení skutečných výdajů ve svém daňovém přiznání, pak můžete uplatnit částku ve výši 20 % z celkových příjmů.

Prodej

Do daňového přiznání musíte také přiznat příjem z převodu vlastní nemovitosti, bytu nebo nebytového prostoru nebo spoluvlastnického podílu na nich.

Jaké příjmy jsou od daně z příjmů osvobozeny? Jedná se o příjmy z prodeje bytu nebo rodinného domu (včetně pozemku), jestliže v něm měl bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem. Od tohoto roku také nově platí (tj. prvně se osvobození může uplatnit v daňovém přiznání podávaném za rok 2005) osvobození i v případě, kdy prodávající nesplní dvouletou lhůtu, ale získané prostředky za prodej použije na uspokojení bytové potřeby. Jestliže příjem bude z prodeje RD nebo bytu ze společného jmění manželů, pak výše uvedené podmínky musí splnit alespoň jeden z manželů.

Uvedené osvobození se nevztahuje na domy či byty, které jsou nebo byly zařazeny do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do 2 let od jeho vyřazení z obchodního majetku.

Další osvobození se vztahuje na prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor, kdy doba mezi nabytím a prodejem přesáhne 5 let. V případě, že se jedná o nabytí děděním od příbuzného v řadě přímé nebo manželem či manželkou, pak se zkracuje doba 5 let o roky (měsíce), po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. Osvobození se opět nevztahuje na příjmy, pokud předmět (nemovitost, byt, …) byl zahrnut do obchodního majetku pro výkon podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, a to do pěti let od jejich vyřazení z obchodního majetku.

Od daně jsou také osvobozeny příjmy z prodeje nemovitostí v souvislosti s nápravou některých majetkových křivd. Dále pak do základu daně se neuvede příjem, který se získá formou nabytí vlastnictví k bytu jako náhrady za uvolnění bytu či odstupné za uvolnění bytu. Uvedené odstupné musí ale prodávající použít na uspokojení bytové potřeby, a to nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu přijal. Osvobození se vztahuje i na částku odpovídající odstupnému vynaloženého na bytové potřeby v jednom roce před jejím obdržením.

Při prodeji nemovitosti je dále potřeba zaplatit daň z převodu nemovitosti. V tomto případě se plátcem stává prodávající a kupující je ručitelem. Základem daně se zde stává cena, která je platná v den nabytí nemovitosti. V případě, že se cena sjednala vyšší než cena zjištěná, pak je základem daně cena sjednaná. Samotná daň pak činí 3 % ze základu daně.

Darování

Jestliže obdržíte nemovitost darem, pak se musíte zaplatit i daň darovací. Ta se vypočte z ceny nemovitosti snížené o prokázané dluhy a cenu jiných povinností, které se k ní pojí. Podle tabulky si pak naleznete, do které ze tří skupin vyjadřujících vztah poplatníka k dárci splňujete. Sazbu daně naleznete zde.

Dědění

Zdědili jste nemovitost? Pak se stáváte i poplatníkem daně dědické. Základ daně se určí z ceny nemovitosti nabytého jednotlivým dědicem. Dle tabulky se pak určí, do jaké skupiny patříte. Sazba daně je k dispozici zde.
 
V případě, že budete mít jakýkoliv dotaz, využijte naše poradenské centrum.

Zdroj: Zákon o dani z příjmů; Zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ