Jukos zažaloval ruskou vládu o 11,5 miliardy dolarů

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 31. května (ČTK) - Likvidovaná ruská ropná společnost Jukos vrátila vládě úder a zažalovala ji o 11,5 miliardy dolarů. Žaloba podaná u moskevského arbitrážního soudu požaduje odškodné za nucený prodej hlavní těžební divize firmy a zrušení tohoto prodeje. Žalobu podal Jukos v den, kdy byl v Moskvě odsouzen na devět let vězení bývalý šéf firmy Michail Chodorkovskij.

Žaloba Jukosu se týká prosincového prodeje divize Juganskěnftěgaz za zhruba devět miliard dolarů neznámé firmě Baikal Finance Group. Od ní pak Jugansk koupila státní ropná společnost Rosněfť.

Jukos byl nucen prodat Jugansk kvůli tlaku úřadů na splacení obřích daňových nedoplatků za celkem 27,5 miliardy dolarů. Všeobecně se soudí, že kampaň proti největšímu těžaři ropy v Rusku byla součástí zákroku proti Chodorkovskému, nejbohatšímu muži Ruska, za to, že se vměšoval do politiky. Soud dnes uznal Chodorkovského vinným z šesti trestných činů.

Jukos označil za žalované řadu subjektů od Ruského fondu federálního majetku a ministerstva financí přes Baikal Finance Group a Rosněfť po plynárenský kolos Gazprom, který se aukce Jugansku rovněž zúčastnil. "Žaloba uvádí početná porušení zákona, umožněná v rámci nuceného vyvlastnění našeho nejdůležitějšího majetku," uvedl v prohlášení podle agentury Reuters generální ředitel Jukosu Steven Theede.

Jukos dnes rovněž zažaloval firmu Sibněfť známého podnikatele Romana Abramoviče za odstoupení od plánované fúze. To však zatím není potvrzeno a podle agentury Interfax to sdělil zdroj blízký vlastníkům Jukosu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK