Kulturní a historické památky jižní Moravy

02.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Region jižní Morava je bohatý na historické památky, které dokazují, že jižní Morava byla jedním z nejvýznačnějších center osídlení ve všech etapách pravěkého a středověkého vývoje. Mezi nejzajímavější památky patří pevnost Špilberk...

JIŽNÍ MORAVA

Charakteristika regionu
Region jižní Morava je rozčleněn do 5-ti přirozených turistických oblastí, a to na Brno a okolí, Moravský kras a okolí, Lednicko-valtický areál, Podyjí a okolí a Slovácko. Oblast jižní Moravy se nachází na významné severo-jižní evropské turistické ose Balt-Jadran a už dnes těží z významné polohy mezi Polskem a Rakouskem. Pro tento region je typická poptávka individuálních turistů po pobytové turistice u vody a naučně kulturní turistice, zejména v letním období. Podle místních podmínek je specifikem kraje poptávka spojená s vinařskou turistikou. Rozvíjí se také vodní turistika. V každém ročním období můžete navštívit lužní lesy na soutoku Moravy a Dyje, biosférickou rezervaci na Pálavě či Národní park Podyjí nebo oblast Moravského krasu. Zajímavé jsou i Chřiby, kopcovitý masiv se smíšenými lesy dělící Hanou a Moravské Slovácko. Tato oblast bývá označována za houbařský ráj a v zimě jsou zde dobré běžkařské terény. Pohoří Bílých Karpat najdeme na seznamu chráněných biosférických rezervací. Najdeme zde společenství vzácných rostlin a živočichů, na nejvyšší horu Velkou Javořinu (970 m) vedou turistické trasy s krásným výhledem na Slovensko i Moravu, je zde možnost hřebenových túr. Vinařských oblastí je zde celá řada, např. Znojmo, Mikulov, Bzenec nebo Strážnice. Na území Jižní Moravy se nachází množství hradů a zámků, potenciálem pro přímé produkty kulturně poznávací turistiky je historická urbanistická a architektonická struktura jak center větších měst, tak malých venkovských obcí. Hlavními turistickými atraktivitami z hlediska návštěvnosti jsou Moravské zemské muzeum, Lednický zámek a hrad Špilberk, které ročně navštíví více než 100 000 návštěvníků. Existuje však ještě mnoho míst a objektů, které by mohly být kvalitněji a intenzivněji využívány. Za všechny uveďme klášter Porta Coeli u Tišnova, zámky ve Vranově nad Dyjí, Rájci-Jestřebí, Slavkově u Brna nebo Mikulově, Znojmo či vilu Tugendhat v Brně, zapsanou na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jsou zde i židovské památky - Mikulov, Boskovice nebo významné archeologické lokality - Dolní Věstonice, Pohansko. 

Připravili jsme pro vás přehled nejzajímavějších turistických cílů:

Památka Vstupné v Kč
Plné Snížené
Hrad a pevnost Špilberk 40 20
Památník Mohyla míru 35 25
Biskupský dvůr 30 15
Dietrichsteinský palác 20 10
Palác Šlechtičen 10 -
Zámek Budišov 30 15
Památník Leoše Janáčka 14 7
Janův hrad 30 15
Starý Zámek v Jevišovicích 30 15
Památník Bible Kralické 30 15
Státní renesanční zámek Náměšť nad Oslavou 40 20
Měnínská Brána 20 10
Muzeum J.A. Komenského 30 20
Zámek Lešná 45 35
Muzeum Větrný mlýn (Rudice) 10 5
Zámek Strážnice 35 20
Skanzen Strážnice 40 15
Muzeum Vyškovska 20 10
Zřícenina hradu Cornštejn 15 10
Památník Prokopa Diviše 3 -
Znojemský hrad 40 20
Znojemská rotunda Panny Marie a svaté Kateřiny 90 -
Minoritský klášter 40 20
Dům umění 40 20
Regionální muzeum v Mikulově 60 -
Státní zámek Uherčice 20 10
Zámek a muzeum Blansko 20 10


Hrad a pevnost Špilberk
Od roku 1998 nabízí naše Muzeum města Brna kromě kasemat, jako jedinečné evropské ukázky pevnostního barokního stavitelství josefínské doby a jejího nejtěžšího žaláře, také čtyři dlouhodobé expozice, které jsou umístěny v severním křídle hradu.

Dopravní dostupnost
Stanice bus: Tramvaj č. 5, 6, 12, 13, - zastávka Šilingrovo náměstí, cesta do kopce cca 15 min. (200 m)
Stanice vlak: Brno - hl. n. (150 m)

Kontakt
Muzeum města Brna, Špilberk 1, 66224  Brno, Telefon: 542 123 618, Email:   muzeum.brno@spilberk.cz 


Památník Mohyla míru 
Tento památník byl postaven na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2. 12. 1805) podle záměru kněze A. Slováka jako naplnění jeho myšlenky učinit z centra někdejšího bojiště pietní "místo světla", memento válek. Je dominantou i přirozeným středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště. O státních a církevních svátcích a významných dnech a také po celý červenec a srpen je památník slavnostně osvětlen. V renovovaném muzejním objektu sousedícím s památníkem mohou návštěvníci shlédnout novou netradičně pojatou stálou expozici „Bitva tří císařů. Slavkov / Austerlitz 1805“. V areálu památníku probíhá každoročně na přelomu listopadu a prosince pietní akt k uctění padlých jako vyvrcholení vzpomínkových akcí k výročí bitvy.

Kontakt
Památník Mohyla míru, K Mohyle míru 200, 664 58 Prace, tel./ fax 544 244 724
e-mail: mohyla-miru@quick.cz, www.austerlitz2005.com


Biskupský dvůr

Je nejstarší součástí Moravského zemského muzea. Zbytek středověkého stavebního jádra tvoří gotická věž s kaplí zdobenou freskami. Renesanční arkády jsou dílem italského stavitele Antonia Gabriho.

Kontakt
Muzejní ulice 1, Brno, tel. 542 321 205 (kl. 282)


Dietrichsteinský palác


Je jednou z největších palácových staveb v Brně, byl vybudován v letech 1613-1616 jako místodržitelské sídlo pro kardinála Františka z Dietrichsteina. Na přelomu 17.-18. stol. přestavěn do současné vrcholně barokní podoby. Po celkové rekonstrukci v 80. letech 20. stol. slouží jako hlavní expoziční budova Moravského zemského muzea.

Kontakt
Zelný trh 8, Brno, tel. 542 321 205 (kl. 280)


Palác Šlechtičen
Byl postaven v letech 1674-1679 v barokním stylu architektem Janem Křtitelem Ernou. V interiéru kaple se zajímavými pozdně barokními freskami. Palác sloužil jako nadační zařízení pro výchovu opuštěných šlechtických dívek, nyní je sídlem Etnografického ústavu Moravského zemského muzea. Od roku 1998 prochází rozsáhlou rekonstrukcí, ve IV. čtvrletí 2002 by mělo dojít k znovuotevření expozic a výstavních sálů. 

Kontakt
Kobližná ulice 1, Brno, Tel: 542 211 161


Zámek Budišov

(zoologický depositář)
Zámek stojí na místě původní tvrze ze 13. Stol., přebudované v 70. Letech 16. Stol. na renesanční zámek. Dnešní podobu získal za výrazné přestavby v honosné barokní sídlo ve 20. Letech 18. Stol. (Paarové). V téže době byl kolem zámku zřízen park s bohatou sochařskou výzdobou. MZM zámek získalo do správy v roce 1974 a po rozsáhlých úpravách zde vybudovalo depozitáře přírodovědných oddělení. Veřejnosti přístupná část zoologického depozitáře představuje nejstarší kolekce ptáků, savců, ryb i obojživelníků ze sbírkového fondu oddělení. Je doplněna trofejemi z loveckých výprav do Afriky, Asie a Kanady.

Kontakt
Budišov u Třebíče, Tel. 618 875 198, 875 212


Památník Leoše Janáčka


Expozice je umístěna u Varhanické školy v zahradním domku, kde žil Leoš Janáček v letech 1910 - 1928. Zahrnuje původní Janáčkovu pracovnu s klavírem v další části domku je pak moderní expozice, která podává základní textové a obrazové informace o životě skladatele a připomíná jeho nejznámější díla. Je zde i možnost poslechu hudebních ukázek a shlédnutí videodokumentů.

Kontakt
Smetanova 14, Brno, tel: 541 212 811


Janův hrad

(umělá zřícenina z počátku 18. století)
Janův hrad - jedna z romantických staveb lednicko-valtického areálu - získal své pojmenování po Janu I. Josefu z Lichtenštejna. Byl postaven v letech 1801 - 1807 podle návrhu architekta Josefa Harthmuta. V současnosti jsou v něm vystavovány vycpaniny zvířat a ptáků lužního lesa. V jednom ze salonků se uskutečňují svatební obřady (MěÚ Podivín). Janův hrad je spravován Národním zemědělským muzeem v Praze (úsek Valtice).

Dopravní dostupnost
Stanice bus: Lednice náměstí (3 km)
Stanice vlak: Ladná (4 km)

Kontakt
SZ Janohrad, Zámek, nám. Svobody 8, 691 42 Valtice, Tel: 607 602 431


Starý Zámek v Jevišovicích

Jevišovický Starý zámek (ve městě existuje ještě pro veřejnost nepřístupný Nový zámek z konce 19. Století) vznikl na místě hradu postaveného kolem poloviny 15. Století na pravém břehu řeky Jevišovky. Nahradil tak na protější straně stojící sídlo rodu Kunštátů, zničené za husitských válek. Gotickou podobu ztratil na konci 16. Století, kdy byl přeměněn na renesanční šlechtické sídlo. Objekt, který značně utrpěl za třicetileté války, byl v roce 1686 opraven a přestavěn za použití barokních prvků novým majitelem panství Ludvíkem Raduitem de Souches. Od roku 1743 jej vlastnila hrabata Ugartové, od roku 1898 Robert svobodný pán Biedermann z Turony a po něm Vilém rytíř Offenheim z Pontexina. Jeho potomci prodali zámek v roce 1939 hraběti Larisch-Mönichovi, kterému byl v roce 1945 konfiskován. V roce 1980 dokončilo náročné adaptace Moravské zemské muzeum, jež zde otevřelo expozici Historický vývoj Jevišovicka a posléze zpřístupnilo depozitáře lidového nábytku a historických hudebních nástrojů.

Kontakt
Jevišovice, Tel: 624 231 141


Památník Bible Kralické

Památník se nachází v účelové budově vedle bývalé tvrze, v níž byla v letech 1578 - 1620 tajná českobratrská tiskárna. Tiskla knihy náboženského i světského charakteru, např. učebnice. Jejím nejvýznamnějším produktem je šestidílná tzv. Kralická bible, která přispěla také k uchování a rozvíjení českého jazyka za protireformace a v exilu. Tradici tiskárny obnovili čeští bratří po roce 1629 v cizině a podílel se na ní mj. i J. A. Komenský. Expozice představuje historii Kralic n. O., tiskárny, její vůdčí činitele a zdejší knižní produkci. Vystaveny jsou zde originální doklady tiskařského řemesla, bohaté knižní výzdoby a mj. i originální literky a drobné pomůcky, nejstarší na světě, objevené při archeologickém průzkumu tvrziště. Expozice je doplněna dlouhodobou tematickou výstavou o J.A. Komenském.

Kontakt
Kralice nad Oslavou, tel. 509 663 619


Státní renesanční zámek Náměšť nad Oslavou


Renesanční zámek byl postaven v letech 1565 - 1578 významným moravským rodem Žerotínů, který z Náměště vytvořil středisko kulturního a společenského života na Moravě. V pobělohorské době se na náměšťském paství vystřídalo více majitelů, v roce 1752 je získali Haugwitzové, kteří zde setrvali do roku 1945. V roce 1946 byl zámek adaptován na letní sídlo prezidenta dr. Edvarda Beneše. Od roku 1952 je zámek přístupný návštěvníkům.
I. Prohlídkový okruh nabízí zámeckou kapli s barokní výzdobou z 20. Let 18. Století, tematickou instalaci gobelínů od renesance po rokoko v 1. Poschodí a knihovnu bohatě zdobenou freskami od Carpoforo Tencaly kolem r. 1760.
II. Prohlídkový okruh zahrnuje téměř celé druhé poschodí, kde byly dříve pokoje pro hosty.

Dopravní dostupnost
Náměšť nad Oslavou leží na silnici I. Třídy č. 23 Brno - Telč, cca. 45 km západně od Brna a cca. 25 km východně od Třebíče. Z dálnice D-1 je k zámku 10 km, EXIT 162. Parkoviště pro osobní auta i autobusy ve vzdálenosti cca. 250 m.

Kontakt
Státní zámek Náměšť nad Oslavou, Zámek 1, 675 71 Náměšť nad Oslavou
Tel/fax: 509 620 319


Měnínská Brána
Poslední dochovaná brána středověkého městského opevnění. Krátkodobé výstavy Muzea města Brna.

Kontakt
Měnínská 7, 662 24 Brno, Telefon: 542 214 946


Muzeum J.A. Komenského
Architektonicky nejvýznamnějšími celky, v nichž muzeum sídlí, jsou:

  • Bývalá panská stáj (v místě zvaná Baraník či zámek) byla vystavěna z příkazu Dominika Ondřeje z Kounic zednickým mis-trem Antoniem Rivou asi v letech 1690-1693. Uvnitř stojí 16 sloupů ("Sloupová sál") s hlavicemi v jónském stylu. Stavba připomíná spíše trojlodí italských klášterních knihoven
  • Zámecká brána - stavba původně ze 13.století, která byla součástí městského opevnění
  • Dvě bašty, zvané Vítkovská a Bílá.
    Součástí komplexu budov jsou městské hradby a hradební příkop. Před vstupem do muzea (Zámecká brána) stojí socha J.A.Komenského od Vincence Makovského (1956).
  • Zahrada
    Ve dvoře ředitelství muzea je veřejnosti zpřístupněna Japonská zahrada typu "karesansui" - suchá zahrada. Pro městský úřad v Uherském Brodě ji navrhli a na místě během tří dnů vytvořili zahradní architekti z družebního japonského města Tsukiono. Japonská zahrada má tyto části: studánka, lucerna, suchá studna, kameny na chodníčku a dřevěné špalíky.
    Zahradu je možno si prohlédnout každý všední den během pracovní doby v muzeu od 6.30 do 16.45

Kontakt
Přemysla Otakara II. č.37, 688 01 Uherský Brod, Tel/fax: 633 632 288


Zámek Lešná

(zámek a zoologická zahrada)
Historie zámku Lešná začíná někde tam, kde končí historie dříve slavného valašského hradu Lukova. V r. 1724 ho získala rakouská šlechta Seilernů, kteří v r. 1804 zahájili výstavbu areálu "Leschna". Na původním jednoduchém zámku postaveném již před rokem 1810 pobýval krátce jako vychovatel i F. Grillparzer, pozdější známý dramatik rakouského romantismu. Druhý - současný secesní zámek, pocházi z let 1887 - 1894 a má přepychovou dřevořezbářskou výzdobu interiérů. Majetkem státu je zámecký mobiliář, který obsahuje několik tisíc sbírkových předmětů, mnohdy velmi unikátních a historicky cenných. Pro svou ojedinělost byl zámek s parterem oklopujícího romantického parku a blízkou oborou, zapsán do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

Kontakt
Zoo a zámek Lešná, 763 14 Zlín, Tel: 677 914 181, Fax: 677 914 053
 
 
Muzeum Větrný mlýn
(Rudice)
Původní historická stavba z r. 1865 přestala svému účelu sloužit zánikem mlynářského práva v r. 1945. V r. 1994 realizována muzejní expozice. Mlýn je památkově chráněným objektem. V r. 1996 byla provedena výměna plechové střechy za šindelovou. Expozice se skládá ze tří hlavních částí, rozmístěných v přízemí a dvou poschodích. Vstupní předsíň je věnována historii větrných mlýnů a navazuje na místnost průvodce. Místnost je vybavena mobiliářem navozujícím atmosféru bydlení v Rudici na přelomu 19. A 20. Století. Zahajovací výklad průvodce je modifikován podle skladby návštěvnických skupin. Zcela netradiční je výklad podávaný dětem.

Kontakt
Tel. (0506) 93528, u správce Eduarda Šebely, Rudice č. 174, obecní úřad, tel.: 506 443 528


Zámek Strážnice
Zámek je sídlem Ústavu lidové kultury. Pro návštěvníky je zpřístupněna Historická zámecká knihovna, expozice "Nástroje lidové hudby v České republice" a každoročně se obměňující výstavy

Kontakt
Zámek 672, 69662  Strážnice, Telefon: 518 306 611, Email: info@nulk.cz


Skanzen Strážnice

(Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy)
Skanzen tvoří 65 objektů lidového stavitelství z různých oblastí Slovácka, součástí expozice je i vinohradnický areál, areál vodních technických staveb a areál lučního hospodářství.

Kontakt
Ústav lidové kultury, 696 62 Strážnice, Tel: 631 332 108

  
Muzeum Vyškovska
Muzeum je umístěno v zámku, původně gotickém hradu olomouckých biskupů. Naleznete zde tyto expozice: Národopisná expozice, Příroda Vyškovska, Síň orientalisty Aloise Musila, Vyškovská lidová keramika, Pravěk Vyškovska, Vyškov ve středověku, Hrad Melice - historie a nálezy, Z dějin Vyškova a okolí 1848 - 1945.

Kontakt
Nám.Čs.armády 2, 682 01 Vyškov 


Zřícenina hradu Cornštejn
Hrad Cornštejn byl vystavěn v I. polovině 14. století společně s hradem Frejštejnem jako královská pevnost na posílení hradu Bítova. Byl strategickým opěrným bodem jižní moravské hranice českého státu. Roku 1343 byl udělen lénem Lichtenburkům. Tehdy byl podstatně rozšířen, zejména o předhradí, a zdokonalen hradní palác. Po husitských válkách přistavěli Lichtenburkové k severní straně nový palác se sálem ve II. patře. Od roku 1460 držel Cornštejn Hynek z Lichtenburka a na Bítově, který odmítl přísahat věrnost králi Jiřímu z Poděbrad a podporován papežem Piem II. zahájil v roce 1463 otevřenou vzpouru. Jiří z Poděbrad hrad r. 1464 oblehl a jeho dobývání trvalo téměř rok. V polovině roku 1465 byl hrad dobyt, Lichtenburkům odebrán a Jiřím z Poděbrad přidělen Jindřichovi Krajíři z Krajku. Jeho syn Wolfgang jej opravil a nově opevnil. Počátkem 16. století bylo opevnění rozšířeno o bašty proti dosahu soudobého dělostřelectva. Naposled bylo opevnění posíleno v roce 1542 v souvislosti s tureckým nebezpečím. Krátce na to, roku 1576, změnil hrad majitele a připojením k Bítovu zanikla potřeba dále jej udržovat. Od konce 16. století je hrad pustý. Jako součást bítovského panství byl Cornštejn až do konce II. sv. války ve vlastnictví majitelů Bítova, naposled Jiřího Haase z Hasenfelsu.

Dopravní dostupnost
Stanice bus: Bítov (300 m)
Stanice vlak: Šumná (12 km)

Kontakt
Zřícenina hradu Cornštejn, Hradní 1, 669 45  Bítov, Telefon: 515 282 211, Email: znojmuz@znojmuz.cz


Památník Prokopa Diviše

Autorem návrhu památníku byl v 30. létech arch. Bohuslav Fuchs z Brna a repliku povětrnostního stroje zhotovila učňovská škola Čsl. Zbrojovky v Brně podle plánu, který z rukopisu P. Diviše zpracoval dr. ing. Vladimír Sach.
Stavba památníku byla poprvé zpřístupněna veřejnosti 28. června 1936. Součástí oslav bylo i odhalení sádrové busty Prokopa Diviše od akademického sochaře Vincence Makovského. V červnu 1948 byla do výklenku památníku umístěna její litinová kopie, kterou v letošním roce restaurovali pracovníci Technického muzea v Brně.
Památník v Příměticích byl téměř deset roků uzavřen. Reinstalaci Památníku provedli pracovníci Jihomoravského muzea ve Znojmě. Jsou zde nainstalovány exponáty dokumentující oslavy jednotlivých výročí narození i úmrtí Prokopa Diviše pořádané v Příměticích a ve Znojmě od roku 1898 až do roku 1998.

Kontakt
Kontakt na průvodce: Věra Svobodová, Znojmo-Přímětice 19


Znojemský hrad (Jihomoravské Muzeum ve Znojmě)
Hrad má vstup v mimopracovní dny pivovarem, v pracovní dny tzv. severní přístupovou cestou. Na konci cesty, vedoucí vně hradeb se prochází malou brankou do hradního příkopu, odkud pak přes most, spojující vlastní hradní areál s předhradím. V pracovní dny nežádejte průchod pivovarem.

Kontakt
Hradní 1, Znojmo, Tel: 624 222 311

Znojemská rotunda Panny Marie a svaté Kateřiny (Jihomoravské Muzeum ve Znojmě)
Rotunda je veřejnosti otevřena ve zkušebním návštěvnickém režimu v závíslosti na aktuálním stavu mikroklimatu v interiéru. Maximálně 10 osob v průběhu 1 hodiny. Prohlídka trvá 15 minut. Pro aktuální informace ohledně otevírací doby volejte Jihomoravské Muzeum ve Znojmě.


Minoritský klášter (Jihomoravské Muzeum ve Znojmě)
V současné době jsou v klášteře uloženy přírodovědné, archeologické a historické sbírky muzea. Chloubou botanické sbírky je Obornyho herbář z let 1862 - 1915. Kolekce moravských tektilů, tercierní fosilie a zkameněliny druhohorních ryb jsou významnou součástí geologických sbírek. V zoologickém oddělení jsou shromážděny vzácné doklady o výskytu různých druhů fauny regionu. Archeologické pracoviště uchovává bohatý pramenný materiál ke všem pravěkým i historickým obdobím. Vyniká v něm soubor keramiky mladoneolitické kultury s moravskou malovanou keramikou. V historických sbírkách je uložena i cenná tzv. Květoňova numismatická sbírka českých mincí a unikátní kolekce orientálních zbraní.

Dopravní dostupnost
Stanice bus: Znojmo ČSAD (100 m)
Stanice vlak: Znojmo (150 m)

Kontakt
Přemyslovců 6, 669 45 Znojmo, Telefon: 515 282 211, Email: znojmuz@znojmuz.cz


Dům umění

(Jihomoravské Muzeum ve Znojmě)
Dům umění má své sídlo v jednom z nejkrásnějších renesančních paláců města, který byl stavěn na místě dvou straších gotických domů od poloviny 16. století. Na raně renesanční fasádě jsou vpravo od portálu zachovány fragmenty původní sgrafitové výzdoby s alegorickými náměty s protiválečnou tématikou. Římsa vrcholí atikou s pilířky, mezi nimiž jsou umístěny voluty s delfíny, symbolizujícími věrnost. Konzola na fasádě  vpravo nese letopočet 1549  a jméno tehdejšího majitele - Ambrože ze svahu.

Kontakt
Nám. T. G. Masaryka 11, 669 02 Znojmo, Tel: 624 226 529

Kontakt na Jihomoravské Muzeum ve Znojmě
Přemyslovců 6, Znojmo 669 45, Tel: 624 224 961, 222 311, Fax: 624 225 210


Regionální muzeum v Mikulově

Mikulov (7 750 obyvatel) leží při hranici s Rakouskem. Jeho dobře zachované historické jádro je městskou památkovou rezervací. Městu dominuje komplex barokních zámeckých staveb, využívaných jako výstavní a společenské prostory okresního muzea. Stavební historie zámku sahá do 13.století, k přemyslovskému pohraničnímu hradu. Jeho dnešní tvář je výsledkem rekonstrukce po požáru v r.1945.

Kontakt
Zámek, 692 15 Mikulov, 519 510 255, Email:   rmm@rmm.cz 


Státní zámek Uherčice
Renesanční zámek s barokními úpravami na místě původní gotické tvrze. Cenná štuková a malířská výzdoba. K zámku přiléhá bývalý barokní park a rozsáhlý lesopark s romantickou hradní zříceninou. Objekt částečně zpřístupněn poprvé v roce 1996 současně se zahájením generální památkové obnovy.
 
Kontakt
Uherčice 1, okres Znojmo, 671 07, Tel: 624 298 396 nebo 298 222


Zámek a muzeum Blansko


Renesanční zámek na místě původní gotické pevnosti ze 14.století. Tento správně ekonomický komplex byl propůjčován olomouckými biskupy po řadu století českým, moravským a později cizím šlechtickým rodům. (Žalkovští ze Žalkovic, Lvové z Rožmitálu, de Magnis, Gellhorové, Salmové). Renesanční podobu získal zámek v roce 1604 přestavbou Jana Žalkovského ze Žalkovic. V letech 1643-1645 byl zámek poškozen Švédy. V roce 1695 přestavěn Arnoštem Leopoldem z Gellhornů a opatřen věží. Další oprava probíhala v 80.letech 19.století za vlastnictví Salmů. V té době vznikají kazetové stropy zámeckých místností a celková dřevěná výzdoba stěn v neorenesančním stylu. Zámek byl po roce 1945 ve značně devastovaném stavu a proto bylo od roku 1958 přikročeno k plánům na jeho rekonstrukci, která byla dokončena v roce 1969. V současné době sídlo muzea Blansko.

Dopravní dostupnost
Stanice bus: Blansko, autobusové nádraží (1 km)
Stanice vlak: Blansko - město (500 m)

Kontakt
Zámek 1, 678 26 Blansko, Telefon: 516 417 221, Email:   muzeum@bk.cz 


PAMÁTKY UNESCO

Památka Popis
Brno - vila Tugendhat funkcionalistický dům
Kroměříž arcibiskupský zámek a zahrady
Lednicko-valtický areál kulturní krajina
Olomouc - sloup Nejsvětější Trojice barokní sousoší
Telč historické centrum
Třebíč židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa
Žďár nad Sázavou - Zelená hora poutní kostel sv. Jana Nepomuckého


Vila Tugendhat


Modernistická vila Tugendhat, postavená v letech 1929 až 1930, je vrcholným dílem architekta Miese van der Rohe, stavbou, která se stala nedostižným vzorem pro celou generaci světových architektů. Její hodnota tkví zejména v novátorské prostorové a estetické koncepci volně plynoucího prostoru, která měla naplnit požadavky moderního životního stylu s plným využitím možností soudobé průmyslové výroby.

Dopravní dostupnost
V Brně spojení tramvají číslo 3,5 a 11 - zastávka "Dětská nemocnice".

Kontakt
Brno, Telefon: 545 212 118, Email: www.tugendhat-villa.cz


Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži

Jedinečnost zahrad a zámku biskupské rezidence v Kroměříži je výjimečným příkladem dochovalé historické i slohové architektury a zahradních a krajinných úprav v mimořádné slohové kvalitě a čistotě. Květná zahrada (libosad) představuje unikátní typ barokní zahrady 17. století, jaký se v obdobném rozsahu a autenticitě v Evropě nedochoval. Spolu se stavbami a krajinnými hodnotami Podzámecké zahrady a biskupskou rezidencí se řadí k vrcholným uměleckým, architektonickým a zahradním dílům v oboru světové krajinářské architektury.

Kontakt
Správa Arcibiskupského zámku a zahrad Kroměříž, Sněmovní náměstí 1, 767 01 Kroměříž
tel: 573 502 011, fax: 573 339 218
e-mail: zamek@azz.cz, www.azz.cz


Lednicko-valtický areál


Mezi městečky Lednice a Valtice jihovýchodně od Brna rodina Lichtensteinů vytvořila krajinářské a architektonické dílo nadčasového významu. Vedle základní kompozice obou zámků je krajina protkaná soustavou rybníků, lesů, parků i zemědělské krajiny, alejemi stromů, v dálkových pohledech se uplatňují romantické stavby a pavilony. Rozsáhlý barokní komplex, který dali postavit Lichtenštejnové, vytvořili takoví věhlasní architekti jako C.Tencalla, D.Martinelli. J.B.Fischer von Erlach a J.Ospel.

Kontakt
e-mail: ic@lednice.czwww.lednice.cz


Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci


Monumentální sloup Nejsvětější Trojice (1716-1754) je koncipován jako oslava triumfu křesťanské víry. Uvnitř 35 m vysokého sloupu se nachází oválná kaple. Na sloupu s jeho velkolepou sochařskou výzdobou pracovali významní moravští mistři (V. Render, F. Sattler, O. Zahner a další).

Kontakt
e-mail: infocentrum@olomoucko.cz, www.olomouc-tourism.cz


Historické centurm v Telči
Historické jádro Telče představuje dobře zachovaný goticko-renesanční urbanistický celek, který dokumentuje vyspělou renesanční stavební a uměleckou kulturu druhé poloviny 16. století. Reprezentační zámecké sídlo i ojedinělý soubor měšťanských domů na náměstí jsou dokladem tvůrčí invence italských i domácích mistrů.

Kontakt
e-mail: info@telc.czwww.telc.cz


Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči
Soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči je kromě jedinečných architektonických a urbanistických hodnot i unikátním příkladem blízkého soužití křesťanské a židovské kultury od středověku do 20. století. Bazilika sv. Prokopa byla vystavěna v polovině 13. století v přechodném románsko-gotickém stylu. Chrám patří mezi klenoty stavebního umění a svou historií je úzce spjat s benediktinským opatstvím, založeným v roce 1101 přemyslovskými knížaty Oldřichem Brněnským a Litoldem Znojemským.

Kontakt
Zámostí, 674 01 Třebíč, www.trebic.cz


Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, z dvacátých let 18. století, je unikátním uměleckým dílem a nepochybně nejosobitějším dílem J. B. Santiniho Aichla ve formách barokní gotiky. Stavba se vymyká běžným dobovým uměleckým normám a představám, je příkladem tvůrčího ducha v architektonické tvorbě podmíněné spirituálním programem.

e-mail: santini.tour@zdar.cesnet.cz, itc@zamekzdar.cz; www.zamekzdar.cz/

 

Zdroj: Památky České Republiky, Integrovaný regionální informační systém (IRIS), Průvodce.com a internetové stránky jednotlivých památek

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky