České firmy se zatím zdráhají vstupovat na ruský trh

03.06.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Ruský trh nabízí zahraničním podnikatelům mnoho zajímavých obchodních příležitostí, zároveň však i velmi tvrdé podmínky. Je proto důležité si před vstupem na ruský trh zjistit maximum informací.

Pro české exportéry se stává stále přitažlivějším ruský trh. Země se dynamicky rozvíjí a vývoj ruského trhu je v posledním období pozitivní. Rusko pokračuje v obezřetné fiskální politice a finanční pozice vlády se i nadále posiluje. Vláda své zahraniční finanční závazky plní, předčasně umořuje dluhové povinnosti vůči Pařížskému klubu věřitelů a také vytvořila Stabilizační fond ve výši 28 miliard dolarů. Devizové rezervy dokonce dosáhly rekordní výše 140 miliard dolarů.


Jak jednat s ruskými obchodníky

Rusové od svých obchodních partnerů vyžadují dochvilnost, i když ji sami někdy nedodržují. Pokud se prvního jednání s ruskou stranou nezúčastníte vy, pošlete tam vašeho nejlepšího zástupce. Vždy se dívejte ruskému partnerovi do očí, oslovte ho nejprve jeho vlastním jménem a jménem po otci (např. Vasilij Ivanov) a nebojte se při podání ruky pevně stisknout. V případě, že je vaší protějškem žena (což je v Rusku neobvyklé), vyjádřete uznání. Pokud vám připadá partner chladný, většinou se jedná o pózu, vyjadřující neochotu jakkoli ustupovat od svých zásad. Pozorně při jednání vnímejte každé slovo a hledejte skrytý význam.
V mnoha ruských firmách se jednání provádějí v angličtině. Počítejte však s tím, že někteří ruští manažeři mluví pouze rusky. Pokud chcete na jednání probírat detaily a neovládáte ruštinu výborně, doporučujeme vám sehnat si někoho, kdo rozumí jazyku a zároveň dané problematice. Vaše propagační materiály si rozhodně před jednání nechte přeložit do ruštiny. Na začátku a na konci konverzace se nejčastěji hovoří o politice, mezinárodních vztazích a probíhajících změnách v zemi. Rozhodně vám však nedoporučujeme si na Rusko stěžovat. Na jednání si sebou vezměte dostatek vizitek. Výhodou jsou vizitky psané v ruštině.
Rusové vedou při každém jednání tvrdý boj prosadit všechny své podmínky a neuznávají kompromis. Ten je totiž v Rusku vnímán negativně a ruští podnikatelé ho považují za výraz slabosti a nedokonalosti. Neočekávejte, že by ruský partner měl snahu uzavřít dohodu již na první schůzce. Ruský manažer by se mohl cítit uražen, pokud mu během obchodní schůzky nabídnete alkoholické nápoje. Jako občerstvení pro ruské partnery vám doporučujeme bohatě prostřený stůl a nealkoholické nápoje. Z času, který již uplynul od vyhlášení a předání nabídky k uskutečnění setkání, si můžete zjistit vaši pravděpodobnost k uzavření dohody. V Rusku je totiž zvykem s nejslabšími partnery vyjednávat jako s prvními.

Tabulka: Vývoj obchodu mezi ČR a Ruskou federací (mil. USD)

Rok Vývoz Dovoz Obrat
1993 593, 680 1 279, 815 1 873 495
1994 548, 422 1 264, 145 1 812 567
1995 630, 291 1 875, 796 2 506 087
1996 694, 044 2 003, 452 2 697 496
1997 766, 649 1 851, 248 2 617 897
1998 650, 370 1 578, 962 2 229 332
1999 381, 082 1 391, 465 1 772 547
2000 386, 492 2 079, 209 2 465 701
2001 487, 277 1 997, 105 2 484 382
2002 513, 040 1 832, 463 2 345 503
2003 570, 310 2 282, 163 2 852 473
2004 954, 460 2 774, 482 3 728 942


Mezi výhody ruského trhu především patří:

  • ruská ekonomika roste dynamicky a zlepšuje se stav veřejných financí
  • otevírá se trh cestou autonomních liberalizačních opatření a obchodní režim se přibližuje pravidlům WTO
  • probíhá modernizace zastaralých výrobních základen a zavádějí se nové technologie v celé řadě průmyslových odvětví (např. energetika, těžba surovin, hutnictví a kovovýroba, těžké strojírenství, chemický průmysl, zemědělství, výroba potravin, atd.).
  • rozvíjí se dopravní a telekomunikační infrastruktura
  • ruský trh stále není plně nasycený a s tím souvisí vysoká dynamika růstu dovozu
  • rostou reálné příjmy (meziročně o 10 %), tomu odpovídá zvyšování výdajů na spotřebu
  • zlepšuje se platební a investiční schopnost ruských partnerů 

Mezi rizika ruského trhu především patří:

  • obrovská míra zasahování státu do ekonomiky, časté administrativní překážky v podnikání a zahraničně obchodních operacích, včetně veterinárních a fytosanitárních omezení
  • vysoká koncentrace trhu v řadě sektorů ekonomiky a monopolní struktury
  • nejistoty týkající se schopností udržet dlouhodobě vysoká tempa růstu
  • silná závislost na surovinách, poddimenzování dopravní, telekomunikační, distribuční, logistické a energetické infrastruktury a strukturální nerovnováha plynoucí z nedostateční diverzifikace ekonomiky
  • příliš dlouhé, často netransparentní a většinou finančně nákladné procedury v obchodě
  • nedodržování principu národního zacházení v některých sektorech služeb (dvojí ceny energie, dvojí ceny v železniční dopravě, atd.)
  • legislativa se liší podle regionů, existují nedostatečné exekutivní mechanismy a s tím související problémy s vymahatelností práva
  • ochrana práv k duševnímu vlastnictví je nedostatečná
  • ruský trh se vyznačuje velmi nízkým kapitálovým zázemím bankovního sektoru


Celková délka přepravy do Moskvy je 4 - 5 dnů s tím, že na vstupu do Ruska se čeká jeden den. Počítejte s tím, že vykládka zboží potrvá minimálně 2 dny, podle vyclení i více. Příjemci zboží si často zajišťují dopravu sami a tak ceny dopravy stále klesají. Ruští dopravci vyžadují platbu buď v hotovosti nebo do sedmi dnů a v USD. Pokud se obáváte rizika ztráty nebo poškození zboží během dopravy, doporučujeme vám vytvářet konvoje vozidel a připlatit si za ozbrojenou ostrahu.


Celní odbavení

Jakékoliv zboží vstupující do Ruska je klasifikováno jako zboží pod celním dohledem. Doporučujeme vám proto spolupracovat se znalcem a místním specialistou. Je nutné vyplnit TIR Carnet (vydává sdružení IRU), a to na stroji nebo hůlkovým písmem. Na místě vstupu do Ruska musíte před vstupem pomocí příjemce zboží zorganizovat tzv. předcelní odbavení, tedy poskytnout fakturu, prohlášení o DIČ a případně další požadované dokumenty. Na místě vykládky vám doporučujeme získat si přízeň některého z celních agentů, jinak budete déle čekat na vykládku. Cena za celní odbavení se pohybuje od 150 do 200 eur.


Příležitosti pro české vývozce

Mezi nezajímavější odvětví v Rusku rozhodně patří energetika a těžba surovin, hutnictví a kovovýroba, informační technologie, stavebnictví, dopravní infrastruktura a dopravní prostředky, potravinářství, chemie a investiční strojírenství. V současné době se do Ruska nejvíce vyváží stroje a dopravní prostředky (47,0 %), osobní automobily (5,1 %), léky (5,0 %), výpočetní technika (3,9 %) a vysílací zařízení pro sítě mobilního telefonického spojení (3,4 %).


Nový zákon

Rusové chtějí ještě v tomto roce v parlamentu schválit zákon "O zvláštních ekonomických zónách" (Ob osobych ekonomičeskych zonach - OEZ). "Je to zákon, na který společnosti uvažující o investování v Rusku dlouho čekaly a který firmám v ekonomických zónách umožní získat právo na bezcelní dovoz a vývoz zboží. V prvních pěti letech budou osvobozeny od pozemkové daně a daně na majetek organizací. Právnické osoby navíc získají ještě významné úlevy na daň ze zisku," uvádí Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka CzechTrade.


Důležité kontakty pro podnikatele


Užitečné internetové adresy

  • Oficiální stránka ruské vlády, kde je i přehled jednotlivých regionů s kontakty
    www.gov.ru
  • Kontakty na orgány státní správy, vládu, ministerstva, představitele jednotlivých ruských regionů, nejdůležitější média v zemi, atd.
    www.russiacompany.com/russia.htm
  • Elektronicky zveřejňované veřejné zakázky
    www.gostorgi.ru
  • Aktuality pro podnikatele, jako např. kursy měn, trh cenných papírů, finance, burzy on-line, finance, analýzy, makroekonomika, atd.
    www.bc.ru
  • Aktuální bankovní zpravodajství Centrální banky
    www.cbr.ru
  • Cestovní informační servis
    archive.travel.ru
  • Adresář hotelů, penzionů a rekreačních zařízení v Rusku, seřazený podle regionů a měst
    all-hotels.ru
  • Interaktivní mapa Ruska, základní hospodářsko-geografické údaje jednotlivých oblastí
    map.rin.ru
  • Všeobecný informační servis o Rusku
    www.russia-gateway.ru
  • Internetové noviny, poskytující široký přehled o ekonomice, politice, atd.
    www.e1.ru

 

Zdroj: CzechTrade, MPO, Exportér

Podmínky při převozu zboží do Ruska

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY