ČEZ možná prodlouží životnost půlky bloků elektrárny Dětmarovice

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. června (ČTK) - Energetická společnost ČEZ plánuje prodloužení životnosti poloviny bloků u černouhelné elektrárny Dětmarovice na Ostravsku. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž. Dva ze čtyř bloků chce firma provozovat zhruba do roku 2020, ale další dva by mohly vyrábět elektřinu o deset let déle. Pokračování provozu souvisí s dostatkem uhlí v regionu. Elektrárna dnes provozuje čtyři bloky s výkonem po 200 megawattech.

"Dva bloky projdou v letech 2016 až 2017 ještě jednou zásadní modernizací a obnovou technologie, která umožní jejich další provozování až do roku 2030," uvedl ředitel elektrárny Lumír Jendryščík.

Dětmarovická elektrárna využívá především ložiska černého uhlí z Ostravska. Odebírá také část hnědého uhlí ze severních Čech. Ročně vyrobí zhruba tři terawatthodiny elektřiny, téměř čtyři procenta loňské produkce v České republice.

Elektrárnu v příštích letech také čeká další etapa modernizace spojené se zvyšováním účinnosti. "Počínaje rokem 2006 se v průběhu následujících čtyř let každoročně uskuteční rozšířené generální opravy všech bloků," uvedl Kříž. Pro zvýšení účinností výroby elektřiny a tepla firma zvažuje rozšíření dodávek tepla do Bohumína, Karviné a Havířova.

ČEZ tento týden také zveřejnil plán modernizace dalších dvou elektráren Tušimice a Prunéřov. Nové zdroje chce postavit v lokalitách Ledvice a Počerady. Celkové investice odhaduje firma na 90 až 100 miliard korun.

Většina elektráren ČEZ byla postavena v šedesátých a sedmdesátých letech, s blížícím se koncem jejich životnosti firma zvažuje buď jejich modernizaci či výstavbu nových zdrojů. Dlouhodobě však bude podle firmy podíl uhelných zdrojů na výrobě elektřiny klesat. Jako hlavní alternativy zvažuje výrobu elektrické energie z jádra či plynu.

Dětmarovická elektrárna, která zaměstnává téměř 350 lidí, tento týden oslavila 30leté výročí přifázování k síti. Do trvalého provozu přešla v roce 1977. Ve druhé polovině devadesátých let elektrárna prošla rozsáhlou modernizací a investicemi do odsiřovacího zařízení a dalších ekologických opatření. Ekologický program firmu přišel na více než dvě miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK