Immorent: Leasing nemovitostí má velký potenciál růstu

06.06.2005 | , Finance.cz
INTERVIEW


Při zmínce o leasingu se nám většinou vybaví pořízení auta, stroje nebo jiné movité věci. O možnostech, které nám nabízí leasing nemovitostí jsme si povídali s panem Tomášem Velemínským, jednatelem Immorent ČR.

Společnost Immorent je v této chvíli největší společností se specializací na leasing nemovitostí u nás. Tento obor v České republice není zatím rozšířen a mnoho lidí ani neví, že je možné nemovitosti financovat právě leasingem. Přesto za minulý rok stoupl meziroční objem leasingu nemovitostí o 25 %. Myslíte si, že tento trend bude v následujících letech pokračovat?

Trh leasingu nemovitostí má zajisté i do budoucna velký potenciál růstu, například jen  naše společnost plánuje v letošním roce dosáhnout objemu nově uzavřených smluv v minimální výši 7,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že v České republice je podíl leasingu nemovitostí na celkovém objemu leasingu přibližně 11 %, v Rakousku pak 20 % a v Itálii dokonce 44 %, je patrné, že i v následujících letech lze očekávat postupné zvyšování objemu leasingu nemovitostí. Možnosti růstu vidím především v oblasti středně velkých podniků a veřejné správy. Na tyto skupiny zákazníků se také hodláme více zaměřit.

Působíte na českém trhu již od dubna 1997. Jaký rok byl zatím nejúspěšnější?

Největšího objemového nárůstu jsme dosáhli v posledních dvou letech. Například v uplynulém roce jsme meziročně zvýšili objem nových obchodů o téměř jednu miliardu korun.

Vaše služby jsou poskytovány zejména právnickým osobám. Může si ale splnit svůj sen o vlastnictví např. rodinného domu i fyzická osoba?

Leasing nemovitostí je produkt určený pro podnikatelské subjekty – je to dané například již minimální částkou, od které se leasing nemovitostí  poskytuje.

Mohou vašich služeb využít i nově založené společnosti, které zatím nemají dostatek hotovosti na nákup prostor pro své podnikání?

Našich služeb může samozřejmě využít jakákoliv společnost, i nově založená. Ta ale určitě musí mít zajímavý podnikatelský záměr a dobrou vlastnickou strukturu. Určité vlastní prostředky jsou nicméně předpokladem.

Co musí splňovat žadatel o financování nákupu nemovitosti přes společnost Immorent?

Základním parametrem je hodnota pořizované nemovitosti, která by měla být více než 30 milionů. Zájemce musí mít přiměřenou bonitu na takovýto obchod, což zjistíme například z výsledků jeho hospodaření. Musí mít také dobrý podnikatelský záměr. Vždy ale bezpochyby záleží na dohodě mezi klientem a námi.

Jaký typ nemovitostí financujete nejčastěji?

V posledním roce se na leasing nejvíce pořizovaly obchodní, skladovací a výrobní nemovitosti.

Jaké doprovodné služby nabízíte pro své klienty po dobu trvání leasingu?

Nejvíce doprovodných služeb klientům nabízíme v přípravné fázi projektu. Jsme schopni jim zajistit  komplexní stavebně technický servis – od vyhledání vhodné lokality, projektové přípravy a vyřízení všech  administrativních náležitostí (územní rozhodnutí, stavební povolení), výběru dodavatele stavebních prací přes řízení procesu výstavby včetně technického dozoru investora až po kolaudaci. Po dobu trvání leasingu pak klientům můžeme zajistit správu celé nemovitosti.

Je ve splátkách zahrnuto i pojištění nemovitosti a jaké?

Pojištění nemovitosti je základním předpokladem našeho obchodu. Navíc díky našemu začlenění do velké finanční skupiny máme pro klienty výhodné pojistné sazby. Zajišťujeme pojištění jak stavby, tak dokončené nemovitosti.

Máte stanovenu minimální či maximální částku pro financování nemovitosti leasingem?

Minimální částka je obvykle 30 milionů, v ojedinělých případech to může být i méně. Maximální částka stanovena není.

Zohledňujete při udělování leasingu také místo, kde se nemovitost nachází nebo se chystá její výstavba? Například nepovolíte financování nemovitosti v záplavové zóně…

Samozřejmě musíme posuzovat i umístění nemovitosti, neboť po dobu trvání leasingu pro nás nemovitost představuje zajištění celého obchodu a poloha objektu je jedním z určujících faktorů při stanovení tržní ceny nemovitosti. Záleží tedy jak na umístění budovy v dané lokalitě, tak na jejím okolí či podle typu budovy též například na viditelnosti z hlavní komunikace, ale i na přístupu k pozemku, na kterém nemovitost leží, a jeho dopravním napojení.

Ve kterých městech či krajích nejvíce financujete výstavbu budov a kde se nejčastěji využívá leasing na již stojící nemovitosti?

Nejvíce financujeme výstavbu nemovitostí v Praze, Brně a Plzni. Vždy ale záleží na typu nemovitosti – například v Brně a Plzni se jedná především o průmyslové budovy. Pro podporu rozvoje leasingu v Brně a okolí jsme na konci roku otevřeli v tomto městě svou pobočku, o další uvažujeme v Ostravě pro obsluhu severomoravského regionu. V případě zpětného leasingu neexistuje žádný typický kraj, který by bylo možno jmenovat.

Do kolika let si obvykle klienti rozkládají splátky?

Doba trvání leasingu činí 8 až 20 let, nejčastěji leasing uzavíráme na 10 až 15 let.

Setkáváte se i v této oblasti s nesolventními zákazníky?

Máme to štěstí, že jsme zatím téměř žádné nepotkali.

Nyní jsme již rok a měsíc v Evropské unii. Zaznamenali jste za tuto dobu nějaké změny?

Je znatelný posilující příliv zahraničních investic, zejména v oblasti průmyslových a logistických budov. Vstupem do Evropské unie padly hranice, což znamená rychlejší dopravu mezi členskými státy. Zajímavé je, že došlo k nárůstu i u investic ze států, které členy Evropské unie nejsou.

Oblast leasingu nemovitostí se zdá být zatím velmi otevřená. Očekáváte v budoucnosti příliv dalších společností, které budou mít také hlavní zaměření na leasing nemovitostí?

Nečekáme, že by došlo k výraznému nárůstu počtu společností poskytujících leasing nemovitostí. Jednotlivé firmy však budou bezpochyby tento produkt dále rozvíjet.

Společnost nabízí také leasing na movité věci. Jakou komoditu si nechávají zákazníci financovat nejčastěji?

V oblasti movitých věcí se IMMORENT ČR zaměřuje zejména na leasing vybavení a zařízení námi financovaných nemovitostí – zejména výrobní zařízení u výrobních budov, vybavení obchodů atd.

Jakým způsobem se změnila i oblast leasingu strojů a zařízení od vstupu do EU?

Vzhledem k tomu, že tato oblast je pouze naší doplňkovou službou, tak se necítím oprávněný k tomuto vyjadřovat.

Plánujete do budoucna rozšíření nabídky oblastí leasingu?

Vzhledem k předpokladu celkového růstu leasingu nemovitostí je důležitý přístup i k lokálním klientům v oblasti malých a středních podniků a oslovení veřejného sektoru – měst, obcí, krajů a státní správy. Z tohoto důvodu jsme na konci minulého roku otevřeli pobočku v Brně. O další uvažujeme na severní Moravě, konkrétně v Ostravě. K leasingu nemovitostí poskytujeme širokou paletu dalších služeb, které s nemovitostmi souvisejí, jako je řízení projektové přípravy, stavební povolení, řízení vlastní výstavby, stavební dozor, přejímka, kolaudace a správa nemovitosti. Vhodné je i využití leasingu nemovitostí jako určité formy projektů PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru).

Děkujeme za rozhovor,
Petra Niedlová, Finance.cz


 

Pan Velemínský je ženatý, má dvě dospělé děti. Mezi jeho záliby patří kromě práce cestování a rekreační sport – cyklistika, běžky a horská turistika.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW