Největším českých exportérem byla loni Škoda Auto, druhý Foxconn

06.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. června (ČTK) - Největším českým exportérem se za loňský rok podle poprvé sestaveného žebříčku sdružení Czech Top 100 stala mladoboleslavská automobilka Škoda Auto s exportními tržbami 131 miliard korun. Druhá pozice patřila tchajwanské počítačové montážní firmě Foxconn CZ s tržbami za vývoz 46,7 miliardy korun. Třetí místo obsadil Unipetrol s 30,3 miliardy.

"Škoda Auto si post největšího exportéra drží již několik let. Příští rok ukáže, zda nová automobilka TPCA v Kolíně, která letos zahájila produkci malých vozů určených především na export, se dokáže Škodě Auto přiblížit," řekl dnes novinářům manažer Czech Top 100 Tomáš David.

Dodal, že všechny firmy z první desítky loni zaznamenaly výrazný nárůst vývozu. Některým z nich, například plzeňskému výrobci televizorů Panasonic, export meziročně vzrostl o více než dvě třetiny. "Výsledky letošního ročníku žebříčku největších českých vývozců dokazují, že českým firmám se stále lépe daří obstát se svými výrobky na zahraničních trzích," uvedl David.

První místo mezi firmami s největším podílem vývozu loni obsadila společnost Bosch Diesel, na jejichž tržbách se export podílel 99,98 procenta. Druhé místo patřilo plzeňské továrně Panasonic (99,97 procenta) a třetí energetické společnosti Coal Energy (99,94 procenta).

Mezi hlavní exportní teritoria loni podle průzkumu Czech Top 100 patřilo Německo (36 procent dotázaných firem), Slovensko (28 procent), Rakousko (šest procent) a Francie s Velkou Británií (po třech procentech).

Sdružení Czech Top 100 každoročně sestavuje žebříček stovky nejvýznamnějších firem v ČR. V roce 2003 prvenství získala automobilka Škoda Auto. Výsledky ankety za loňský rok budou zveřejněny v polovině června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK