Nepeněžní odměny jsou v kurzu

10.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Zaměstnanecké výhody si i v naši společnosti získávají stále větší oblibu. Není divu – nejsou výhodné pouze pro zaměstnance, ale i zaměstnavateli dokážou ušetřit nemalé peněžní prostředky. Co vše můžete získat?

Téma týdne: Vše o platech

Když si sháníte novou práci, zajímáte se především o finanční odměnu. Bylo by ale chybou zapomínat na další výhody, kterými nás zaměstnanec dokáže motivovat. Tzv. zaměstnanecké výhody neboli benefity se stávají tradičním nástrojem pro zvyšování prestiže dané firmy.

Pod pojmem zaměstnanecké výhody se nám vybaví těch pár základních, které ve firmách takříkajíc zdomácněly. Jedná se především o obligátní stravenky. Dneska se vás pokusíme seznámit s dalšími benefity, které jsou ve větší či menší míře používány a s důvody, proč se zaměstnavatelé rozhodují pro jejich využití.

Benefity zlepšující finanční situaci zaměstnance

  • stravenky

Zaměstnavatel je povinen umožnit svým zaměstnancům stravování během pracovní doby. Větší firmy obvykle řeší tento problém formou závodního stravování, menší a střední firmy volí stravenky. Výdaje na stravování pomocí stravenek může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad. Tento příspěvek může tvořit až 55% nominální hodnoty jídelního kuponu. Příspěvek zaměstnavatele je osvobozen od odvodů na sociální a zdravotní pojištění a od daně z příjmů. O tuto částku se zaměstnancům zvyšuje jejich čistý příjem.

V současné době legislativa povoluje maximální výši příspěvku zaměstnavatele 48,30 Kč, kterou si může odečíst od základu daně, tedy hodnotu stravenky 87,80 Kč při využití poměru 55% příspěvku zaměstnavatele ku 45% doplatku zaměstnance.

  • penzijní připojištění

Dalším v poslední době často využívaným benefitem je příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění. Při zvyšování mzdy musí zaměstnanec i zaměstnavatel platit sociální a zdravotní pojištění. Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění nepodléhá těmto platbám (úspora 35 % u zaměstnavatele a 12,5 % u zaměstnance). Dále je také platba uznána jako náklad až do výše 3 % vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a je osvobozena od daně z příjmů zaměstnance až do výše 5 % stejného základu.

  • životní pojištění

Pokud přispívá zaměstnavatel na životní pojištění svého zaměstnance, může si odečíst ze základu pro výpočet daně až 8 000 Kč ročně na jednoho zaměstnance. Z částky příspěvku zaměstnavatele na životní pojištění neplatí zaměstnanec navíc ani sociální, ani zdravotní pojištění.

  • půjčky

V některých společnostech se můžeme setkat s poskytováním zvýhodněných návratných půjček na bydlení. Až do výše 100 000 korun jsou tyto půjčky osvobozeny od placení daně z příjmů. Neúčelové půjčky jsou omezeny ve výši 20 000 korun.

  • příplatek k nemocenské

Příplatek k nemocenské zaměstnancům zajisté výrazně pomůže překlenout období, kdy dochází ke krácení mzdy z důvodu nemoci. Od pracovníků se na druhou stranu očekává korektní jednání, kdy nebude docházet k zneužívání ochoty zaměstnavatele.

Benefity zvyšující hodnotu zaměstnance

  • volný čas (sport, kultura, rekreace...)

Nejčastěji jsou využívány permanentky do různých sportovních klubů nebo předplatné do divadel. Zaměstnanec z těchto nepeněžních odměn nemusí platit daň z příjmů. Firma si však nemůže odepsat náklady z daní. Jedná se o oblíbený benefit z důvodu zlepšení psychického a fyzického zdraví zaměstnanců a zároveň dochází k stmelování kolektivu v práci.

  • školení a kurzy

Školení a kurzy jsou investicí do budoucí kariéry zaměstnance. Pomoci těchto nástrojů zaměstnavatelé zvyšují hodnotu svých pracovníků. Oblíbené jsou zejména jazykové kurzy. Náklady si firma může odečíst z daní, pokud ovšem školení souvisí s činnosti společnosti.

Další benefity

  • volná pracovní doba

Volná pracovní doba nepatří mezi klasické benefity, pro většinu zaměstnanců ale představují nadstandardní chování zaměstnavatele. Možnost chodit do práce dle svých možností a zvyků ocení totiž nejen ti, co si po ránu rádi přispí.

  • nadstandardní dovolená

Firma může rozšířit zákonem daný nárok na dovolenou o další týdny. Dovolená navíc je výborným motivačním prostředkem. Horní hranice je prakticky neomezená.

  • nepeněžní dary

Zaměstnance potěší nejen finanční odměna, ale také hmotný dar. K firemní kultuře mnoha podniků patří obdarovávání pracovníků při zvláštních příležitostech. Nejčastěji se jedná o narozeniny, odchod na mateřskou dovolenou nebo odchod do důchodu. Zaměstnanec z dárku ve výši do 2000 korun z něj nemusí platit daň z příjmů.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky