Pardubickou rafinerii Paramo ovládli zástupci polské PKN Orlen

09.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PARDUBICE 9. června (ČTK) - Pardubickou rafinerii Paramo ovládli zástupci polského ropného koncernu PKN Orlen. Na dnešní řádné valné hromadě získali tři z pěti míst v představenstvu společnosti a pronikli také do dozorčí rady rafinerie. Tyto změny souvisí s převzetím dosavadního majoritního akcionáře Parama, firmy Unipetrol, polským PKN Orlen, řekla mluvčí Parama Jana Iovlevová.

PKN Orlen zaplatil za 63 procent akcií Unipetrolu zhruba 13 miliard korun. Ekonomové však očekávají, že vzhledem k příznivému hospodaření firmy by mohla být konečná cena vyšší až o deset procent. Konečná částka má být známa zhruba do poloviny října.

"Novými členy představenstva se za PKN Orlen stali Marek Mroczkowski, Adam Zyczkowski a Krystian Pater a Stanislav Bruna z Unipetrolu," uvedla mluvčí. Tito lidé dnes také převzali vládu v litvínovském Chemopetrolu. V Paramu nahradili předsedu představenstva a šéfa Unipetrolu Pavla Švarce, Pavla Krtka, Martina Borovičku a Josefa Fantu. V představenstvu se po personálním zemětřesní udržel pouze současný generální ředitel Parama Petr Bláha.

Změny se projevily také v dozorčí radě podniku, kde české zástupce nahradili Czeslaw Bugaj a Tomasz Woloch. Zůstali pardubický primátor Jiří Stříteský a Josef Žák a rovněž členové volení zaměstnanci - odborářský šéf Ladislav Urbánek a Jindřich Bartoníček.

Akcionáři také rozhodli, že z loňského čistého zisku přibližně 144 milionů korun nevyplatí dividendy. Na úhradu minulé ztráty 142 milionů korun použijí asi 72 milionů korun a zhruba 70 milionů korun ponechají nerozdělených ve fondech společnosti. Tržby se loni zvýšily o více než miliardu korun na 6,7 miliardy korun. Firma na konci loňského roku zaměstnávala zhruba 890 lidí, jejichž platy průměrně dosahovaly kolem 19.000 korun.

Unipetrol stále vlastní v Paramu přes 73 procent akcií. Druhým největším akcionářem je nizozemská Het Tsjechie en Slowakie Fonds s osmi procenty. Město Pardubice chce svůj asi čtyřprocentní podíl prodat. Základní kapitál firmy činí 1,33 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK