Novela DPH umožní zahraničním turistům při vývozu vrácení daně

20.03.2000 | ,
DANĚ


Zahraniční fyzické osoby budou mít od 1. dubna letošního roku nárok na vrácení daně z přidané hodnoty zaplacené při nákupu zboží v České republice. Vyplývá to z novely zákona o dani z přidané hodnoty, která začne platit právě začátkem dubna.

Fyzická osoba, která nemá v České republice trvalý pobyt ani přechodné bydliště, může uplatnit nárok na vrácení zaplacené daně za nakoupené zboží, pokud cena zboží včetně daně přesáhne tisíc korun.

Nárok na vrácení daně přitom vznikne, jestliže nakoupené zboží zahraniční turista vyveze nejpozději do 30 dnů ode dne jeho nákupu. Vývoz zboží z ČR přitom musí být potvrzen pohraničním celním úřadem na tiskopisu vydaném ministerstvem financí.

Plátce je podle novely zákona povinen daň vrátit, pokud zahraniční osoba předloží doklad o nákupu a potvrzený tiskopis. Vrácenou daň pak tento plátce uvede v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém se vrácení daně uskutečnilo. Cizinci přitom mají nárok na žádost o vrácení daně do tří měsíců od pořízení zboží.

Plátci daně tak budou muset od počátku dubna vyhotovovat doklad o prodeji, který musí obsahovat mj. obchodní jméno, daňové identifikační číslo, název zboží, jeho cenu včetně daně, výši daně a datum prodeje.

Novelu zákona o DPH schválila Poslanecká sněmovna loni v prosinci. Okolní země, jako například Polsko a Maďarsko, podobnou normu rovněž připravují. Navrhované možnosti vrácení daně by měly snížit příjmy státního rozpočtu pro letošní rok o 1,5 až dvě miliardy korun.

Výrobky a služby jsou v České republice daněny základní sazbou DPH ve výši 22 procent, zvýhodněná sazba činí pět procent.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: DANĚ