Pojištění právní ochrany vám ušetří nervy i peníze

16.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Koupili jste si novou ledničku, která se vám v průběhu záruční doby opakovaně porouchala a prodejce tyto závady odmítl uznat jako záruční? Poradíme vám, jak to vyřešit!

Téma týdne: Kolik stojí pojištění

Účelem pojištění právní ochrany je odstranit nebo alespoň zmírnit nepříznivé důsledky nahodilých právních sporů a výdajů s tím spojených. Tento druh pojištění podporuje pojištěného při prosazování jeho právních zájmů a nese nebo zmírňuje riziko vzniklých nákladů.


Druhy pojištění 
U pojištění právní ochrany si můžete zvolit ty oblasti života, v nichž cítíte sami pro sebe nejvíce rizika, tedy oblasti života, pro které byste chtěli mít právní ochranu zajištěnou:

  • pro motorová vozidla včetně řidiče a cestujících
  • pro řidiče motorových vozidel (určeno především pro řidiče-zaměstnance)
  • pro případ úrazu i při výdělečné činnosti
  • pro zaměstnance v pracovněprávních sporech
  • pro fyzické osoby výhradně při jejich nevýdělečných činnostech (rekreant, sportovec, chovatel domácích zvířat, zákazník, spotřebitel apod.), jejich movitý majetek (zařízení domácnosti, sportovní potřeby, vybavení garáže apod.) a jimi užívané nemovitosti nebo byty (byt, rodinný dům, chata, garáž apod.)
  • právní ochrana pro podnikatele


Jaké náklady pojišťovna hradí

Pojišťovna především hradí náklady za poradenství, za mimosoudní jednání a za soudní řízení. Konkrétně se jedná o náklady vlastních specialistů, přiměřené náklady právních zástupců, poplatky a náklady na soudní řízení, výdaje za soudně nařízené znalecké posudky, náklady na provedení výkonu rozhodnutí, výdaje a náklady protistrany a státu, které je pojištěný povinen uhradit na základě rozhodnutí soudu, náklady pojištěného na cesty k soudu a kauci za účelem vyloučení vyšetřovací vazby, a to formou bezúročné půjčky.


Příklad využití právní ochrany 
Vybrali jsme pro vás několik základních situací, u kterých máte možnost předat vyřízení sporu pojišťovně právní ochrany:

  • Utrpěl jste zranění a ztrátu na ušlé mzdě (zisku) při dopravní nehodě, kterou jste nezavinil a která je doložena policejním protokolem.
  • Jste účastníkem dopravní nehody, kterou jste nezavinil a bylo při ní  poškozeno pojištěné vozidlo, majitel pojištěného vozidla utrpěl zranění a ztrátu na ušlé mzdě (zisku).
  • Nechal jste si v autoservisu opravit automobil a bezprostředně po opravě došlo k další závadě na opravované části. Autoservis vzniklou závadu odmítl uznat jako záruční.
  • Rodina si zakoupila novou lednici (nebo např. boty, nábytek, ošacení, potraviny…) do domácnosti. Lednice má v průběhu záruční doby více opakovaných závad a prodejce odmítá závady uznat jako záruční.
  • U oděvu předaného k vyčištění dojde k poškození a pracovníci čistírny se odmítají se zákazníkem vypořádat.
  • Nábytek zhotovený na zakázku nemá požadovanou kvalitu nebo není zhotoven v dohodnutém termínu.
  • V době, kdy v sousedství pojištěné nemovitosti prováděla stavební firma výkopové práce, se na vaší nemovitosti začaly objevovat praskliny ve zdech.
  • V sousedství vaší nemovitosti se začala provozovat diskotéka a hluk diskotéky vás nadměrně obtěžuje.
  • Majitel domu odmítá v vašem nájemním bytě provést opravu nefunkčního vytápění.
  • Zaměstnavatel s vámi okamžitě zrušil pracovní poměr (§ 53 Zákoníku práce), avšak z důvodu, který neodpovídal ustanovením Zákoníku práce.
  • Jste podnikatel, máte sjednanou právní ochranu pro svoji prodejnu smíšeného zboží a zákazník vám poškodil prodávané zboží.
  • Jste podnikatel, máte sjednánu právní ochranu pro zámečnickou činnost a váš zaměstnanec při výkonu práce z nedbalosti poškodil obsluhované zařízení (vrtačka, zvedák, elektronický měřící přístroj, soustruh apod.).
  • Jste majitel obchodu a ten vám byl vykraden. 


Tabulka: Roční pojistné u jednotlivých druhů pojištění

Druh pojištění Roční pojistné (D.A.S.)
Pro motorová vozidla včetně řidiče a cestujících Za osobní vůz max. 2.000 Kč
Pro řidiče motorových vozidel (určeno především pro řidiče-zaměstnance) Max. 1.000 Kč
Pro případ úrazu i při výdělečné činnosti Pro celou rodinu 500 Kč
Pro zaměstnance v pracovněprávních sporech Max. 1.000 Kč
Pro fyzické osoby výhradně při jejich nevýdělečných činnostech (rekreant, sportovec, chovatel domácích zvířat, zákazník, spotřebitel apod.), jejich movitý majetek (zařízení domácnosti, sportovní potřeby, vybavení garáže apod.) a jimi užívané nemovitosti nebo byty (byt, rodinný dům, chata, garáž apod.) Pro celou rodinu obvykle 1.700 Kč
S osobními motorovými vozidly obvykle 3.000 Kč

 


Právní ochrana pro podnikatele

Záleží na druhu vykonávané podnikatelské činnosti, počtu zaměstnanců a velikosti podlahové plochy pojišťované nemovitosti.
Pro podnikatele vlastnícího obchod s potravinami o celkové podlahové ploše do 100 m2 a bez zaměstnanců činí roční pojistné 5.550 Kč a pokud zaměstnává 5 pracovníků, činí roční pojistné 8.050 Kč.


Závěr
Pojištěním právní ochrany si můžete zajistit spolehlivé právní zázemí a zbavit se tak obav z nákladů za právní služby. Díky složitosti právních předpisů má totiž větší šanci na úspěch ta strana, ktera se v právních předpisech lépe orientuje.

 

Zdroj: D.A.S.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky