Povětrnostní vlivy výrazně ovlivňují zisky společností

16.06.2005 | , ABN AMRO Asset Management
Tiskové zprávy


ABN AMRO zveřejnila svoji vůbec první studii, která vyčísluje dopad nepříznivých vlivů počasí na průmyslovou výrobu. Studie se zaměřila na země Západní Evropy, Skandinávie a Severní Ameriky.

Práce vznikla ve spolupráci s celosvětovým pojišťovacím magazínem Reactions a v podobě povětrnostní mapy ji představilo červnové vydání časopisu Euromoney. Studie vychází ze zdrojů řady vládních úřadů, z dat sesbíraných v letech 1980-2003 a identifikuje ty země, jejichž průmysl je nejvíce ohrožen ztrátami v důsledku nepřízně počasí.

Do výzkumu byly zahrnuty následující sektory: zemědělství, doprava, stavebnictví, potravinářský, těžební a dřevozpracující průmysl, ropné a uhelné produkty, velkoobchod a maloobchod, trh s nemovitostmi, zdravotnické a asistenční služby, ubytovací a stravovací služby, celostátní a místní úřady, elektrárenství a plynárenský průmysl.

Studie ukazuje do jaké míry a v jakém rozsahu může průmysl podléhat nepřízni počasí. Průmysl potřebuje zajistit ochranu svých zisků proti rizikům spojeným s počasím,“ řekl Alex Schippers, vedoucí oddělení pojistných derivátů a derivátů zaměřených na povětrnostní rizika ABN AMRO .

"Rovněž v České republice si podniky postupně zvykají na využívání bankovních produktů, které dokáží eliminovat vliv povětrnostních podmínek na zisk. V našich podmínkách se jedná o dvě roviny rizik. Nepřízeň počasí ovlivňující suroviny potřebné pro produkci na jedné straně a na druhé vliv nepříznivého počasí na chování zákazníků, tudíž na samotnou spotřebu. Díky úzké spolupráci odborníků v rámci celosvětové sítě ABN AMRO je česká pobočka připravena nabídnout vhodné zajištění obou typů rizik, které se opře o zkušenosti již uskutečněných transakcí a zároveň zohlední specifika lokálních podmínek," dodala ke studii Vladimíra Kadlecová, manažerka komunikace pražské pobočky ABN AMRO.

V Evropě je největšímu riziku vystaveno Nizozemí a Dánsko, kde ztráty v důsledku nepřízně počasí ohrožují více než 30 % produkce. Dalšími vysoce ohroženými zeměmi jsou Velká Británie, Španělsko, Itálie, Švédsko a Norsko. V těchto zemích je ohroženo 25 - 30 % výroby.

V letech 1980 až 2003 stály větrné bouře a povodně Západní Evropu a Skandinávii 2,8 miliard eur. Francie utrpěla pouze v důsledku větrných bouří ztráty v hodnotě 500 milionů eur.

V Severní Americe jsou stále výraznému riziku nepřízně počasí vystaveny rozsáhlé oblasti Spojených států. Ohroženo je tady 25 - 30 % produkce v centrálních a jižních státech a také státy východního pobřeží směrem na sever až po Virginii.  

V období mezi lety 1980 a 2003 stála nepřízeň počasí Severní Ameriku 5,9 miliard eur, přičemž nejhůře zasaženou oblastí byl jihovýchod Spojených států, kde větrné bouře způsobily škody ve výši přibližně 1,73 miliard eur.

Z průzkumu PriceWaterhouseCoopers provedeného pro organizaci Weather Risk Management Association vyplývá, že derivátový trh zaměřený na produkty a služby spojené s řízením povětrnostního rizika neustále roste a na konci roku 2004 měl hodnotu 4,57 miliard dolarů.

ABN AMRO je předním poskytovatelem produktů a služeb risk managementu v oblasti nepřízně počasí, včetně derivátů OTC zaměřených na povětrnostní rizika ve Velké Británii, Evropě a Asii.

ABN AMRO Bank N.V. je přední světová banka s ústředím v Holandsku a celkovými aktivy 742,9 miliard Euro (ke 31.3. 2005). Banka má přes 3 000 poboček s přibližně 97 000 zaměstnanci působících ve více než 60 zemích světa.

V České republice ABN AMRO Bank působí od roku 1993. Banka má pobočky v Praze
a Brně. V únoru 2004 ABN AMRO otevřela svou reprezentativní kancelář i na Slovensku
v Bratislavě. Strategií banky na obou trzích je poskytovat vysoce kvalitní služby firemního a investičního bankovnictví vybrané skupině klientů z řad středních a velkých podniků, institucí a veřejného sektoru.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy