Cena mědi vystoupila na historické maximum 3340 dolarů za tunu

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 16. června (ČTK) - Cena mědi se ve čtvrtek postupně vyšplhala na nejvyšší úroveň za 16 let a po jejím zdolání v růstu pokračovala. Ve večerních hodinách překonala hranici 3340 dolarů za tunu, a dostala se tak na nejvyšší úroveň za dobu, co se tyto údaje sledují. Kov začali silně poptávat manažeři velkých fondů, kteří sledují napjatý stav zásob.

Cena mědi ve středu uzavřela na úrovni 3287 dolarů za tunu, při dnešním obchodování se ale vyšplhala na 3343 USD. Cena z nejvyšší hodnoty nakonec sestoupila a uzavřela na 3317 USD za tunu.

S mědí se obchoduje převážně na Londýnské burze kovů (LME), kde jsou uloženy i zásoby kovu. Ty se ale nyní pohybují jen kolem 38.300 tun a jsou nejnižší od července 1974. Prémie, která se platí za okamžité dodání kovu proti dodání za tři měsíce, přitom vzrostla na 240 dolarů a je nejvyšší za osm a půl roku.

"Po výstupu na nová maxima by ale nyní nebyla překvapivá fáze konsolidace," podotkl analytik společnosti Basemetals.com William Adams. Podle něj existuje šance, že cena vzroste nad 3350 dolarů, jakmile odezní krátké období konsolidace, výběr zisků a prodej ze strany producentů mědi.

Analytik makléřské společnosti Numis Securities John Meyer ve zprávě klientům píše, že cena mědi může nad 3350 dolarů vystoupit snadno. "Údaje přicházející z Číny podporují náš názor, že v oblasti stále pokračuje velmi silná aktivita ve zpracovatelském odvětví," dodal analytik.

V poslední době se spekulovalo, že po výstupu na nejvyšší úroveň za 16 let má před sebou měď období poklesu, protože začalo klesat tempo růstu globální ekonomiky. Část obchodníků tak začala spekulovat na pokles ceny, vývoj z posledních dnů je ale přinutil sázky zrušit a měď znovu nakoupit. Růst ceny tím ještě podpořili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK