O výši poplatků a reklamě v ČT rozhodne sněmovna asi příští týden

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. června (ČTK) - Poslanci budou zřejmě příští týden rozhodovat o tom, zda a o kolik se zvýší rozhlasové a televizní poplatky a jestli z obrazovek České televize postupně zmizí reklama. Názory zákonodárců se různí. Někteří nechtějí měnit poplatky vůbec, jiní podporují návrh zvýšit televizní odvody v roce 2007 na 120 korun a o rok později na 135 korun.

Nyní lidé platí měsíčně 37 korun za rozhlas a 75 korun za televizi. Sněmovna má po dnešku na výběr z několika variant - zvýšit rozhlasové poplatky jednorázově na 48 a televizní na 100 korun, možná však zvýší rozhlasové na 45 a televizní na 100 s tím, že nadále automaticky porostou v závislosti na inflaci. Ve hře je po dnešku i návrh Ladislava Skopala (ČSSD) zvýšit poplatky ještě výrazněji, ale postupně ČT odebírat reklamu.

Kritici tohoto kroku tvrdí, že odebrání reklamy ČT pouze nahraje televizím Nova a Prima. Zastánci Skopalova návrhu naopak míní, že peníze z reklamy, které by se uvolnily z veřejnoprávní televize, by mohly přispět k rozjezdu digitalizace.

V rozpravě dnes zazněla i řada dalších návrhů, které jednotlivé varianty různě upravují a mění. Někteří poslanci přiznávají, že v jednotlivých verzích sami ztrácejí přehled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK