Vyvarujte se problémům v Chorvatsku

22.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Začíná období prázdnin a všude kolem nás lákají nabídky zájezdů. Istrie, Dalmácie, Makarská riviéra,...to jsou některé z oblíbených lokalit. Máte ale vše připravené tak, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem?

Téma týdne: Cestujeme po Evropě

Chorvatsko stále patři k nejoblíbenějším letním turistickým destinacím. Částečně je to způsobené relativně malou vzdálenosti a dostupnosti státu, částečně krásným mořem. Není ovšem dobré podceňovat přípravu na dovolenou. Dneska vám přinášíme důležité informace bez kterých byste neměli odjíždět na dovolenou do Chorvatska.

Cestovní doklady

Je třeba platný cestovní doklad. Chorvatské orgány požadují, aby platnost cestovního dokladu byla minimálně na dobu pobytu na území Chorvatska. Občané České republiky nepotřebují při turistických cestách do Chorvatska vízum, pokud doba jejich pobytu nepřekročí 90 dnů.
Při cestách motorovými vozidly je bezpodmínečně nutné mít platný řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o pojištění vozidla (zelená karta). Na hraničním přechodu při vstupu do Chorvatska může být vyžadováno předložení stanovených finančních prostředků ve výši 100 EUR/den, v případě zájezdu pořádaného cestovní kanceláří 50 EUR/den (mohou se předkládat i platební karty, šeky či jiná konvertibilní valuta).
V Chorvatské republice platí přihlašovací povinnost pro cizince, a to do 24 hodin po překročení státní hranice. Při ubytování v hotelu, kempu nebo soukromí zajišťuje přihlášení turistů ubytovatel.

Dovoz a vývoz

Deklarovat na hraničním přechodu dovážené valuty není nutno, pokud jde o částky odpovídající době pobytu. Dovoz potravin a nápojů do Chorvatské republiky je omezen na “přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu cestujících”. Určení “přiměřenosti” je v kompetenci celních orgánů.
Celní předpisy Chorvatské republiky povolují bezcelní dovoz předmětů osobní potřeby. Předměty, jejichž úhrnná hodnota překročí částku 300 HRK a na které nelze pohlížet jako na předměty osobní potřeby, jsou procleny na hraničním přechodu při vstupu do Chorvatské republiky.
Kromě toho je možné bezcelně dovézt max. 200 cigaret nebo 20 doutníků, 1 l tvrdého alkoholu, 2 l vína nebo jiného obdobného alkoholického nápoje, 50 ml parfému. Toto opatření se nevztahuje na osoby mladší 17 let. Více informací na www.carina.hr.

Lékařská pomoc, zdraví

Na základě ujednání je občanům ČR poskytnuta nutná a neodkladná zdravotní péče na účet příslušné české pojišťovny. K tomuto účelu je nutné si na pobočce příslušné české zdravotní pojišťovny vyžádat formulář CZ/HR 111, potvrzující nárok na okamžité potřebné věcné dávky při přechodném pobytu na území Chorvatska.
Se souhlasem příslušné české zdravotní pojišťovny je možné během pobytu v Chorvatsku čerpat i zdravotní péči nad rámec péče nutné a neodkladné. V úvahu přichází zejména situace, kdy je zřejmé, že pojištěnec bude tuto péči po dobu pobytu v Chorvatsku potřebovat, např. dialýza, léčba následku úrazu.
Nárok na zdravotní péči na základě mezinárodní smlouvy lze v Chorvatsku uplatnit pouze u smluvních lékařů chorvatského Zavodu za zdravstveno osiguranje. Seznam je k nahlédnutí na www.cmu.cz.
Pokud nemáte formulář potvrzený vaší českou pojišťovnou, bude od vás při ambulantním vyšetření vždy vyžadována hotovost. Na základě mezinárodní smlouvy čeští pojištěnci vstupují do režimu platného pro chorvatské pojištěnce. Z toho vyplývá i nutnost platit spoluúčast ve stejné výši jako místní pojištěnci (15 - 50%).
V případě, že jste byli nuceni uhradit péči v hotovosti, nechte si vystavit účet, z něhož přesně vyplynou poskytnutá plnění. S tímto účtem se po návratu obraťte na vaši zdravotní pojišťovnu, která vám refunduje náklady do výše odpovídající cenám ve veřejném chorvatském systému. Výše uvedená částka bude ovšem zpravidla nižší než částka, kterou jste museli zaplatit.
Pamatujte také na komerční pojištění pro případ, že byste chtěli provozovat rizikové sporty. Běžné pojištění se na tyto sporty nevztahuje.

Měna, peníze

Chorvatskou měnou je kuna (HRK). Mimo sezonu ji lze v bankách koupit poměrně obtížně. Neuděláte chybu, když si sebou vezmete eura. Ve všech větších městech najdete bankomaty.

Částka 100 CZK převedena na HRK (Valuty) k 20.06.2005
Raiffeisenbank 23,98
ČSOB 23,92
Volksbank 23,31
Česká spořitelna 23,31

Pro aktuální výpočet využijte kalkulátor nejlepších kurzů.

Doprava na silnicích

Povolená rychlost na dálnici je 130 km/hod, na komunikacích označených pro provoz motorových vozidel je maximální rychlost 100 km/hod, na komunikacích mimo osady je maximální rychost 80 km/hod, pokud místní úpravou není stanoveno jinak. V osadách je povolena maximální rychlost 50 km/hod - pokud není místní úpravou stanoveno jinak. Na dálnicích je používání dětských sedaček povinné.
Dálniční poplatky v Chorvatsku jsou vybírány formou mýtného, vždy za konkrétní úsek dálnice, kterým projedete. Informace o cenách je možné nalézt na www.hak.hr.
Doporučuje se zvýšená opatrnost při jízdě za deště. Živičný povrch chorvatských silnic má jiné složení, než na jaké jsou zvyklí čeští řidiči. Za deště má vozovka prakticky stejné vlastnosti jako při náledí.
V případě dopravní nehody je nutné, aby si majitel vozidla od policie vyžádal sepsání protokolu o nehodě a poškozeném vozidle. Bez tohoto dokladu není možné z Chorvatska vycestovat.
V Chorvatsku v r. 2004 vstoupil v platnost nový Zákon o bezpečnosti silničního provozu. Nejvýznamnější změnou v nových pravidlech je bezpochyby zavedení nulové hranice obsahu alkoholu v krvi řidiče (doposud povolená max. hranice 0,5 ‰). Dalšími významnými změnami jsou zákaz používání mobilního telefonu s výjimkou přístrojů hands-free, povinná rozsvícená světla během dne, povinné používání ochranné přilby pro cyklisty mladší 16 let, povinné používání dětské sedačky pro přepravu dítěte mladšího 5 let. Současně došlo ke zpřísnění všech pokut. Pokuty za přestupky jsou vysoké.

Tipy, triky, rady, doporučení…

  • Chorvatsko sice umožňuje přicestovat do země i na české občanské průkazy, jejich vzory však nemá k dispozici. Vedle toho občanský průkaz není ve smyslu českého právního řádu doposud cestovním dokladem určeným pro cestování do Chorvatska. Z obou těchto důvodů by čeští občané neměli prozatím cestovat do Chorvatska na občanské průkazy, nýbrž by měli používat cestovní pasy.
  • Bosna a Hercegovina dočasně ruší vízovou povinnost pro občany ČR v období trvání letní turistické sezóny, a to od 1. dubna 2005 do 31. října 2005. Tato informace je důležitá pro turisty, kteří při cestě do jižní Dalmácie projíždějí přes město Neum.

Důležitá telefonní čísla

  • Policie: 92
  • První pomoc: 94
  • Požárníci: 93
  • Poskytování pomoci na silnicích: 987; 987@hak.hr
  • Předpověď počasí a aktuální dopravní informace, vč. stavu vozovky 060520 520
  • Chorvatský autoklub (HAK):00385 1 4554 433 a 4640 800
  • Záchranná a pátrací služba (na moři): 9155 (DAN), VHF kanály 16, 10, 74

Velvyslanectví

Veleposlanstvo Republike Češke u Republici Hrvatskoj
Savska cesta 41/VIII, HR-10 000 Zagreb,
Tel.: ++3851/6177246; 6121558
Fax: ++3851/6176630
e-mail.: zagreb@embassy.mzv.cz

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky