ČD a Sekyra Group plánují rekonstrukci okolí Smíchova za 12 mld.

20.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. června (ČTK) - České dráhy a Sekyra Group plánují rekonstrukci okolí Smíchovského nádraží za 12 miliard korun. ČTK to sdělil výkonný ředitel pro oblast developmentu Sekyra Group Leoš Anderle. Firmu Sekyra Group vybraly dráhy loni v prosinci jako partnera pro společný podnik Smíchov Station Development, který má projekt realizovat. V plánu je renovace 150.000 m2 pozemků kolem nádraží.

Kdy začnou práce na revitalizaci území, nelze zatím přesně říci. "Do roka bychom chtěli mít odsouhlasenou urbanistickou koncepci území, pak bude následovat požadavek na změnu územního plánu a jeho schválení. Poté nás čekají územní a stavební řízení a výstavba," doplnil Anderle.

Půjde přitom o nejrozsáhlejší revitalizačně-rozvojový projekt na pozemcích Českých drah. Nově vznikne přibližně 350.000 m2 komerčních ploch, funkčně využitelných pro kanceláře, obchody, hotelové a rezidenční prostory a tomu příslušné parkovací kapacity, uvedl Anderle.

Projekt předpokládá, že na vlakovou dopravu bezprostředně naváže metro, tramvaje, ale i městské a příměstské autobusy, čímž dojde k vytvoření moderního dopravního uzlu se špičkovým propojením různých forem dopravy. SSD bude navrhovat i přemístění nynějšího autobusového nádraží Na Knížecí blíže k plánovanému komplexu v okolí Smíchovského nádraží.

České dráhy loni založily také společný podnik Masaryk Station Development se soukromým kapitálem pro revitalizaci lokality Masarykova nádraží v Praze a společnost pro rozvoj železničních stanic a dalších objektů ČD na území celé republiky pod názvem ČD Reality. Hlavní nádraží v Praze a nádraží v Karlových Varech a Mariánských lázních zase bude rekonstruovat italská firma Grandi Stazioni.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK