Dovolená v Černé Hoře nemusí být černá

23.06.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Stále více lidí se rozhoduje trávit dovolenou na černohorském pobřeží Jaderského moře. I zde se ovšem mohou objevit některé nepříjemnosti na které je dobré se předem připravit. Dnes vám ukážeme některé z nich.

Téma týdne: Cestujeme po Evropě

Nejen Chorvatsko je ze států bývalé Jugoslávie proslavené krásným mořem. Černá Hora je dalším státem jehož pobřeží omývá Jaderské moře. Zvláštností tohoto státu je množství přírodních krás umístěných na relativně malém prostoru. Kromě již zmíněného moře zde dále najdete vysoké hory, krásná jezera a průzračné řeky.
Ovšem nejen krásná příroda nám k spokojené dovolené vystačí. Nepříjemnosti mohou dokonale pokazit vytoužený odpočinek. Proto jsme pro vás připravili některé základní informace. Pamatujte, že štěstí přeje připraveným.

Cestovní doklady

Na území Srbska a Černé Hory je občanům ČR umožněn vstup a pobyt do 90 dnů bez víza pouze s platným cestovním dokladem, pokud se jedná o cesty za nevýdělečným účelem či v případech tranzitu.
V Srbsku a Černé Hoře je přihlašovací povinnost (do 24 hodin) - tzn., že cizinec musí přihlásit pobyt na oddělení policie, příslušném podle místa přechodného pobytu a je mu vydána tzv. bílá karta. Tento dokument vyžadují hlídky pořádkové a dopravní policie a příležitostně i pasová kontrola na výstupu ze Srbska a Černé Hory. Nesplnění této povinnosti může v rámci řízení u “přestupkového soudu” vynést i trest krátkodobého odnětí svobody (zpravidla v délce 4 až 7 dnů), udělení pořádkové pokuty či zákaz dalších cest do Srbska a Černé Hory. Při ubytování v hotelu plní tuto povinnost ubytovací zařízení. Před odjezdem ze země je nutné se na policii i odhlásit.

Dovoz a vývoz

Na hraničním přechodu při vstupu na území Srbska a Černé Hory je potřeba celním orgánům deklarovat dovážené valuty, pokud jejich výše překračuje 2000 Euro, a požadovat vydání písemného potvrzení. V opačném případě hrozí zabavení valut držených při výstupu ze Srbska a Černé Hory.
Bezcelně lze dovézt zboží pro osobní potřebu, a to v množství odpovídajícím době pobytu na území Srbska a Černé Hory a účelu cesty. Povinná směna valut není vyžadována. Dovoz cizí měny není omezen. Pro dovoz či tranzit zbraní je potřebný zbrojní list vydaný Velvyslanectvím Srbska a Černé Hory v Praze.
Dovoz zvířat je možný po předložení mezinárodního očkovacího průkazu a veterinárního potvrzení o tom, že místo předchozího pobytu zvířete není postiženo některou z infekčních nemocí. Toto potvrzení nesmí být starší 90 dnů.

Lékařská pomoc, zdraví

Zdravotnická péče má být v akutních případech poskytována bezplatně v souladu s novou sociální dohodou, která ovšem nekryje náklady na případnou repatriaci. Před cestou je nutno si na své zdravotní pojišťovně vyzvednout přímo platný, vyplněný a potvrzený formulář CR/YU 111. Velvyslanectví ČR v Bělehradě v každém případě doporučuje v ČR uzavřít adekvátní cestovní zdravotní pojištění. Úroveň zdravotnických služeb závisí na kategorii konkrétního zařízení.

Měna, peníze

Oficiální měnou v Černé Hoře je Euro.

Doprava na silnicích

Pohraniční orgány uznávají s platností od 1. 1. 2002 tzv. zelenou kartu mezinárodního pojištění motorových vozidel (povinné ručení) vydanou pojišťovnami ČR, pokud není symbol "YU" přeškrtnut. Za použití dálnic se platí mýtné.
Stav vozovek je všeobecně horší oproti situaci v ČR (četné díry, výmoly, vyježděné koleje,...). Řízení se musí věnovat zvýšená pozornost. Doporučuje se respektovat případnou výzvu policisty k zastavení a během většinou pouze formální kontroly dokladů, se vyvarovat jakýchkoliv verbálních konfliktů. Tyto většinou končí odebráním cestovního pasu a udělením pořádkové pokuty.

Důležitá telefonní čísla

  • Policie 92
  • Hasiči 93
  • První pomoc 94
  • Informace 988
  • Odtahová služba 3111 256
  • Černohorský automobilový svaz tel. z ČR 00 381 81 ze SČH 081 23 46 35, 9807

Velvyslanectví

Ambasada Češke Republike
Bulevar kralja Aleksandra 22, 11000 Beograd
tel: 0038111/3230133, 3230134
fax: 0038111/3236448
e-mail: belgrade@embassy.mzv.cz

Zdroj dat: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky