Kvóty na dovoz čínského textilu ohrožují maloobchod s oděvy

21.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. června (ČTK) - Zavedení kvót na dovoz textilu z Číny, které 11. června sjednala Evropská unie, ohrožuje existenci evropského maloobchodu s oděvy. Unie sice zavedla kvóty na nátlak výrobců textilu, ale nepostarala se o prováděcí předpisy a nestanovila pravidla přidělování kvót. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Řada obchodníků objednala u čínských dodavatelů zboží už loni. Podle odborníků musí objednávat zpravidla devět měsíců předem, aby stihli patřičnou sezonu, a mnozí už dodávku zaplatili. Teď jim hrozí, že zboží zůstane v Číně, protože není jasné, kde mohou požádat o kvóty, zda budou přidělovány na firmu, nebo půjde o národní záležitost, uvádí deník.

Obchodníci musí odvolávat prodejní akce vypsané na letní zboží a může se stát, že než zboží dorazí, bude po sezoně. Prodejci také nejenže zaplatili za zboží, které leží kdesi v přístavu, ale platí i za pronájem a skladování kontejnerů.

Čínští výrobci na obnovení kvót reagovali po svém. Začali své výrobky označovat jako vyrobené v Kambodži, na Mauriciu nebo v jiných rozvojových zemích, které nejsou v takovém ohnisku zájmu jako Čína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK