Kvůli chladnému létu loni spotřeba nealko nápojů klesla

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. června (ČTK) - Domácí spotřeba nealkoholických nápojů loni vlivem chladného léta poprvé od roku 1993 meziročně klesla, a to zhruba o dva litry na osobu na 275 litrů na obyvatele za rok. Přesto ale Česká republika zůstala v konzumaci tohoto pití na jednom z předních míst v rámci evropských zemí, vyplývá z údajů Svazu výrobců nealkoholických nápojů.

"Pokles ve spotřebě nebyl nikterak dramatický. Nealkoholické nápoje jsou u nás i nadále neodmyslitelně spjaty s dodržováním pitného režimu a jsou chápány jako zdroj osvěžení," uvedl výkonný tajemník svazu Zdeněk Huml s tím, že je řada předpokladů pro to, aby se letos spotřeba opět zvýšila. Jedním z nich je vysoká kvalita, dosahovaná i díky pravidelným kontrolám ve výrobnách, dodal.

Domácí výroba nealkoholických nápojů se pohybuje kolem 2,7 miliardy litrů ročně. Podle Humla jde o odvětví velmi dynamické, v širokém sortimentu se objevují nové produkty, mění se počet i struktura výrobců. Některé tuzemské podniky expandují i do sousedních států, kde zřizují své výrobní závody. Roční obrat domácího trhu nealkoholických nápojů se pohybuje kolem 50 miliard korun.

Pro odvětví nealkoholických nápojů jsou podle Humla důležitá jednání o změnách cukerní politiky Evropské unie. Výrobci nealka podporují reformu a mají zájem na liberalizaci této politiky. "Přechod ČR na unijní cukerný pořádek zatím pro české uživatele cukru přinesl pouze jeho zdražení. Ceny cukru v Evropě by se měly snížit a přiblížit cenám světovým," uvedl.

Návrh výrazných změn trhu s cukrem v EU schválila ve středu Evropská komise. Především se má posílit konkurence na trhu snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy. Návrh komise budou nyní projednávat ministři zemědělství jednotlivých zemí.

Problémem je z pohledu výrobců rychle se měnící legislativa. V loňském roce se změnilo kolem třiceti předpisů, které mají přímý vliv na výrobu nealkoholických nápojů a tento trend pokračuje i letos. "Řada změn byla spjata se vstupem ČR do EU. Nicméně situaci, kdy ihned po publikaci novely zákona či vyhlášky je avizováno zahájení prací nad další novelou novely, nelze považovat za normální," posteskl si Huml.

Kromě minerálek, přírodních a ochucených vod ale Češi holdují také konzumaci alkoholických nápojů. V konzumaci piva drží světový primát, který se pohybuje kolem 160 litrů ročně. Vedle toho každý obyvatel ČR ročně vypije v průměru 10,2 litru čistého alkoholu a 17 litrů vína.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK