Fúze a akvizice ve světě letos výrazně rostou, zejména v Evropě

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/NEW YORK 27. června (ČTK) - Hodnota firemních fúzí a akvizic v letošním prvním pololetí vzrostla o více než 30 procent, zejména díky velkým přeshraničním kontraktům v Evropě. Zvýšená ochota firem ke spojování vyvolává naděje na to, že letošní rok bude v tomto ohledu nejlepší od boomu let 1999-2000, napsaly světové ekonomické listy Financial Times a The Wall Street Journal Europe.

Za pololetí dosáhla hodnota firemních transakcí 1,19 bilionu dolarů proti 885 miliardám USD ve stejném období loňského roku. Růst na poli fúzí a akvizic podnítily velké kontrakty jako dohoda o převzetí britské nápojové skupiny Allied Domecq francouzskou Pernod Ricard za 13,6 miliardy USD, spojení italské banky UniCredito s německou HVB Group nebo souboj o americkou ropnou firmu Unocal.

Za druhé čtvrtletí se podle údajů firmy Thomson Financial zvýšil počet transakcí s účastí alespoň jedné evropské firmy na 264,4 miliardy dolarů ze 142,3 miliardy před rokem a ze 196,8 miliardy v prvním čtvrtletí. Pro celý rok jsou již nasmlouvány transakce za 900 miliard dolarů a s pomocí další "megafúze" by Evropa mohla letos překonat poprvé od roku 2000 hranici jednoho bilionu, řekl listům Tony Burgess z Deutsche Bank.

Podle Burgesse přispěly velké kontrakty k tomu, že se zvýšila ochota managementu sjednávat nové transakce. "Proto bylo nedávno tolik významných dohod; přitom se neobjevují známky ústupu tohoto trendu," řekl Burgess.

V Evropě je největší přeshraniční akviziční aktivita v telekomunikacích, finančních službách a v sektoru realit. Také se na trhu fúzí a akvizic dále zvýšila role firem typu private- equity, které kupují problematicky řízené firmy a stahují je načas z veřejného trhu, aby je oživily a se ziskem prodaly. Tyto fondy zvýšily svůj podíl na transakcích v Evropě letos na 23 procent z loňských 20 procent a z pouhých 5,5 procenta v roce 2000.

V žebříčku poradců při fúzích a akvizicích figuruje letos zatím nejvýše americká Morgan Stanley s hodnotou kontraktů 358,8 miliardy USD. Následuje ji Goldman Sachs a JP Morgan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK