Na brněnském výstavišti dnes začíná tradiční strojírenský veletrh

09.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. října (ČTK) - Na brněnském výstavišti dnes začíná Mezinárodní strojírenský veletrh, jedna z nejvýznamnějších výstavnických akcí v zemi. Partnerskou zemí je letos Indie. Představí se přes 1600 firem ze 32 zemí.

Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu s 245 vystavovateli. Hlavním tématem bude automatizace a digitalizace průmyslu, takzvaný průmysl 4.0.

\"Ekonomice se daří, všechny pavilony jsou vyprodané, všechny plochy budou zaplněné. Ovšem trápí nás nedostatek pracovníků. Zatímco loni jsem si stěžoval, že nejsou řemeslníci, letos už nám scházejí i hostesky,\" uvedl před akcí generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Největší podíl podle oborů, více než třetina, bude patřit důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Následují materiály a komponenty pro strojírenství (12,5 procenta) a plasty, pryže a chemie pro strojírenství (12 procent). Čistá výstavní plocha činí asi 40.000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá rozloze Václavského náměstí v Praze.

Ze zahraničních vystavovatelů jich bude po Německu nejvíce z Indie, Slovenska, Itálie, Číny.

Dnes veletrh otevře sněm Svazu průmyslu a dopravy, na který se chystá tradičně i řada ministrů vlády a premiér Bohuslav Sobotka. Veletrh bude mít i řadu seminářů. Mnoho z nich bude v Exportním domě. Projekt EGAPu ministerstva zahraničních věcí a dalších institucí nabídne firmám možnost individuálních konzultací s 13 ekonomickými diplomaty z českých ambasád.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK