Úřady zasáhly v mnoha zemích proti nedovolené výměně dat na webu

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERODAM 30. června (ČTK) - Policie ve více než desítce zemí zasáhla proti lidem podezřelým z nedovolené výměny hudby, videa a dalších dat na internetu. K zabavování počítačů a uvěznění podezřelých vedl podnět vyšetřovatelů z americké FBI, uvedlo nizozemské ministerstvo financí. Akce se dotkla i Ruska, Polska a Maďarska.

V Nizozemsku udělaly úřady razii v několika lokalitách a uvěznily tři lidi. O další počítače přišli jejich majitelé podezřelí z nezákonné výměny souborů také v Austrálii, Izraeli, Německu, Jižní Koreji, Norsku, Francii, Švédsku, Dánsku a Kanadě, dodala mluvčí ministerstva, které v Nizozemsku zodpovídá za prevenci hospodářské kriminality.

Lidé zadržení v Nizozemsku jsou podezřelí z nezákonného šíření filmů, softwaru a videoher, na něž se vztahují autorská práva. Některé z titulů dokonce ještě ani nebyly zveřejněny, uvedla mluvčí.

V pořadí to byl druhý mezinárodní zátah na lidi, kteří si nelegálně vyměňují počítačové soubory. Po jiném vyšetřování americké FBI se za mřížemi ocitli členové skupiny Fairlight (Poctivé světlo). Údaje z aktuální razie v USA mají americké úřady zveřejnit později během dne, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK