Živnostníci musí dávat účtenky při nákupu nad 50 Kč, ODS neuspěla

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Povinnost živnostníků dávat ke každému nákupu nad 50 korun zákazníkovi účtenku je realitou. Občanští demokraté ve sněmovně neuspěli se svým návrhem tuto povinnost zrušit a opatření, přijaté již letos na jaře, tak dnes vstupuje v platnost. Za nesplnění povinností vydávat účtenky hrozí živnostníkům pokuta až milion korun.

Stvrzenky budou moci být z elektronické pokladny nebo psané ručně. Podnikatelé ale již dříve povinné vydávání účtů nad 50 korun ostře kritizovali. "Je to strašné, nechápu, kdo to navrhl. To opatření nic neřeší a je to jen šikana drobných živnostníků," řekl předseda Svazu podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda. Opatření podle něj podnikatelům pouze zvýší náklady a sníží tržby, protože lidem se nebude chtít stát delší fronty a čekat, než pokladní sepíše všechny účty za drobné nákupy.

Mladá fronta Dnes upozornila, že podle výkladu ministerstva průmyslu a obchodu by stvrzenky musely vydávat i automaty na limonádu nebo na cigarety. Automaty však nejsou na nic takového zařízené, a tak se v nich podle MPO bude smět prodávat jen zboží do padesáti korun.

Třeba v prodeji cigaret tím vznikne velký zmatek. Řada cigaret stojí přes 59 korun a ještě více podraží poté, co na podzim přijdou na trh cigarety s vyšší spotřební daní, píše MfD.

Novelu živnostenského zákona, která počítá s účty k nákupům, sněmovna přijala v rámci schvalování vládního návrhu zákona o registračních pokladnách s fiskální pamětí již na jaře letošního roku. Předloha počítá s tím, že maloobchody a restaurace budou muset být nejpozději od ledna 2007 vybaveny registračními pokladnami s fiskální pamětí. Proti zavedení pokladen vystupují živnostníci a opoziční ODS, předlohu odmítl i Senát. Poslanecká sněmovna však jeho veto počátkem května přehlasovala. Prezident republiky pak zákon podepsal 19. května. ODS chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit.

Podle vlády pokladny přispějí k zamezení daňových úniků. Za porušení zákona živnostníci mohou dostat pokutu až půl milionu korun. Roční výnosy ze zavedení pokladen budou podle ministra financí Bohuslava Sobotky činit asi miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK