Novinky v daních

07.07.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Změny v daních je třeba neustále sledovat. Jaké novinky nám přinesl měsíc červen? Některé z nich jsme pro vás vybrali a nyní vám přinášíme jejich přehled …

Zákon o dani z přidané hodnoty

Novela zákona o DPH byla schválena Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR a během několika dnů bude tedy předána Senátu ČR. V případě, že bude schválena i zde, vstoupí v účinnost od 1.září 2005. V čem spočívají navržené změny? Několik vám jich přiblížíme…

Jednou ze změn je upřesnění několika ustanovení souvisejících s dovozem zboží u samovyměření příjemcem DPH. Tato upřesnění se konkrétně vztahuje k obsahu ustanovení o příslušném správci daně, směnném kurzu při dovozu zboží a možnosti určení data možnosti nároku na odpočet daně u dovozu zboží.

Dále pak jsou v novele doplněna pravidla uplatnění DPH pro dodávky plynu a elektrické energie. Dle stávajícím znění zákona nejsou řešeny některé situace. Příkladem je určení data uskutečnění zdanitelného plnění nebo požadavků na náležitosti příslušných daňových dokladů.

Díky novele by dodavatelé nemuseli u přijatých plateb vystavovat daňové doklady, u kterých nevzniká povinnost přiznat DPH. Spolu s tím by také měl být znemožněn nárok na odpočet DPH u daňových dokladů, kde nemá dodavatel povinnost uplatnit daň na výstupu.

Při vystavování daňových dokladů v elektronické podobě budou rozšířena pravidla, která budou více zaručovat jejich pravost pro účely DPH.

V osvobození od DPH bude také několik změn. Jedna se týká jednoznačnějšího návodu k určení služeb, které právě podléhají osvobození. Dalším bodem jsou vzdělávací služby a osvobození. Oblast českého zákona o DPH by měla být upravena tak, aby odpovídala Šesté směrnici Evropské unie.

Zákon o daních z příjmů

Novela, která se dotkne téměř nás všech je uvedena v zákoně o daních z příjmů. V části týkající se daně z příjmu fyzických osob došlo k valorizaci prvního daňového pásma a snížení sazby daně v prvním a druhém pásmu. Konkrétně snížení z 15% na 12% a z 20% na 19%. Cílem je snížení daňového zatížení všech příjmových skupin poplatníků s důrazem na nízko a středně příjmové skupiny. Další část změny se týká nahrazení nezdanitelné části základu daně slevou na dani a zvýšení výdajových paušálů u příjmů z podnikání a u příjmů z pronájmu obytných budov a bytů na 50% z příslušných příjmů.

K 1.7. také vstoupila v platnost Směrnice Rady 2003/48/ES o zdaňování příjmů z úspor uložených v zahraničí. Tato směrnice se tak objevila v zákoně o daních z příjmů, a to konkrétně v §38fa, která nabyla účinnosti k stejnému datu. Podstatou je automatická výměna informací o příjmech z úspor úrokového charakteru, které se vyplácejí daňovým rezidentům EU (FO) v jiných členských státech EU nebo dalších zemích, na něž se ustanovení směrnice také vztahuje. Ke zdanění úrokových příjmů pak dojde ve státě bydliště skutečného vlastníka, tedy příjemce.

Zákon o daních z příjmů tak nyní ukládá řadu nových povinností tzv. platebním zprostředkovatelům se sídlem v ČR. Jedná se o FO nebo PO, které vyplácejí, poukazují nebo připisují úhradu příjmu úrokového charakteru FO, které jsou skutečnými vlastníky s bydlištěm v jiném členském státě EU. Platební zprostředkovatelé musí podávat místně příslušným správcům daně hlášení o veškerých výplatách provedených ve zdaňovacím období, a to nejpozději do patnáctého dne třetího měsíce po skončení příslušného zdaňovacího období.

Za porušení uvedených povinností může být udělena platebnímu zprostředkovateli pokuta až do výše 2 mil.Kč.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, Delitte

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ