Skandál ve Volkswagenu je rizikem pro německý trh práce

06.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 5. července (ČTK) - Úplatkářský skandál v německé automobilce Volkswagen je rizikem pro vztahy mezi zaměstnanci a managementy firem na německém trhu práce. Podezření z úplatků a zpronevěry vrhlo na vlajkovou firmu systému nepříjemné světlo, napsala dnes agentura Reuters. Koncern je mateřskou firmou mladoboleslavské automobilky Škoda Auto.

Z korupce je podezřelý bývalý personální ředitel české divize Škoda Auto Helmuth Schuster. Manažer, který byl v představenstvu Škody od roku 2001 a ve Volkswagenu pracoval od roku 1991, minulý týden společnost na vlastní žádost opustil. Ve čtvrtek odstoupil ze své funkce také šéf závodní rady Volkswagenu Klaus Volkert.

Předseda zemské vlády Dolního Saska Christian Wulff dnes vyšetřovatele vybídl k důkladnému prozkoumání situace i za cenu, že přijdou o místa nejvyšší manažeři podniku, včetně personálního ředitele skupiny Petera Hartze.

"Pokud má pan Wulff informaci, která ho opravňuje k útoku na člena představenstva společnosti, pak je jeho povinností položit ji na stůl na mimořádném jednání dozorčí rady," namítl na to šéf vlivného odborového svazu IG Metall Jürgen Peters, který je zároveň místopředsedou koncernu. V opačném případě Wulff zpochybňuje model pracovních vztahů, který dává zaměstnancům v německých firmách silné slovo, dodal.

Sám Peter Hartz dnes ostře odmítl nařčení německého tisku, podle nějž management automobilky uplácel členy závodní rady. Podezření, o němž napsal list Süddeutsche Zeitung, označil Hartz za absurdní.

Případ Volkswagenu ukazuje na provázanost německých podniků s politikou a sociálními trendy. Podnik přitom zůstává symbolem vzestupu Německa jako průmyslové a exportní velmoci. Pracovní smlouvy Volkswagenu například udávají směr v celém německém průmyslu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK