Euro: Putin mluvil s Paroubkem kvůli privatizaci Vítkovice Steel

10.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. července (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin se kvůli privatizaci společnosti Vítkovice Steel telefonicky spojil s premiérem Jiřím Paroubkem, píše aktuální vydání týdeníku Euro, které vyjde v pondělí. Putin podle nejmenovaného zdroje označil prodej oceláren za další fázi spolupráce mezi oběma státy. Český premiér týdeníku rozhovor s Putinem nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Ruský koncern Evraz nabídl v tendru za Vítkovice Steel nejvíc peněz a vláda bude rozhodovat, zda mu hutě prodá.

Kvůli privatizaci hutí se s Paroubkem v pátek sešel majitel a prezident Evrazu Alexandr Abramov. U Paroubka vysvětloval své představy o rozvoji podniku, přislíbil zachování zaměstnanosti a vyslechnul premiérův požadavek na rozšíření nabídky o podporu regionálního rozvoje a o přijetí určitých sociálních závazků. Abramov přislíbil, že Evraz tyto požadavky zváží.

Vládní experti se podle Eura minulý týden také zabývali novou nabídkou Mittal Steel. Britsko-indický koncern nebyl připuštěn do soutěže, protože se s Vítkovicemi soudí. Dodatečně a mimo soutěž, s podmínkami, že budou zastaveny soudní spory, prý vládě nabídnul devět miliard korun.

Postoj vlády nyní nejspíše není zcela jednoznačný, napsal týdeník. Mittalova nabídka je o dvě miliardy korun vyšší než nabídka Evrazu, ale neprošla tendrem a je podmíněna obdobně jako nabídka finanční skupiny Penta, která činila dokonce 9,5 miliardy Kč. Některé zdroje podle Eura soudí, že Mittal je zcela mimo hru, jiné tvrdí, že politické rozhodnutí ještě zdaleka nepadlo.

Skupinu Evraz doporučila privatizační komise za vítěze tendru na prodej téměř stoprocentního podílu ve Vítkovice Steel. Firma za ocelárny nabídla 7,05 miliardy Kč. Koncem června Evraz oznámil, že v případě úspěšné privatizace nepočítá s výrazným propouštěním lidí z firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK