CzechInvest: Japonským firmám se v České republice daří

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 11. července (ČTK) - Všech 154 japonských firem působících v České republice je v zisku. Navíc se jim tu často daří lépe než v mateřské zemi i v zemích EU. Stále častěji proto do Česka přesouvají výroby ze západoevropských zemí - aktuálně do Plzně Panasonic z Cardiffu a Daikin z Belgie. Při pondělním zahájení výroby firem Koyo Steering a Fuji Koyo v Plzni to řekl poradce ředitele agentury pro zahraniční investice CzechInvest Josef Lébl.

"Podíl japonských firem nadále roste, všechny jsou velmi úspěšné," dodal. Do stavby závodů na zelené louce vložily přes 2,5 miliardy dolarů (téměř 64 miliard Kč) a zaměstnávají přes 30.000 lidí. Do investic nejsou zahrnuty akvizice a privatizace. Výrobní závody má v Česku 64 japonských firem. V ČR už dlouhodobě působí největší japonské konglomeráty typu Matsushita Group a Toyota Group. "Za velkými seskupeními docházejí dodavatelé druhé a třetí třídy," uvedl Lébl.

V objemu investic jsou Japonci druzí. Nyní mají pětinový podíl na celkovém objemu zahraničních investic, první je Německo s 27 procenty. Japonské peníze směřují hlavně do automobilového průmyslu a spotřební elektroniky, méně do chemie a strojírenství.

Příští rok by měly mít japonské firmy 32.000 lidí. "Lákáme další firmy, nejen montážní, ale i podniky strategických služeb a logistiky," uvedl Lébl. CzechInvest také vábí japonský výzkum a vývoj. Příkladem je Panasonic AVC Networks Czech, výrobce televizorů s 2500 lidmi, který už má v Plzni technologické centrum se 140 lidmi a pracoviště pro vývoj softwaru se 30 pracovníky.

Agentura už začíná těžit také z akce Czech Science Days, kterou zorganizovala v Japonsku v druhé polovině května. Setkali se tam zástupci českého aplikovaného výzkumu s japonskými firmami a univerzitami. Česko zavádí novou strategii, běžnou v Japonsku, kdy soukromé firmy podporují výzkumný potenciál univerzit.

Ze strategických služeb už je v Česku například Olympus. Má zde administrativní a servisní areál v Praze a evropské opravárenské centrum fotopřístrojů v Přerově. Lébl připustil, že CzechInvest jedná s velkými japonskými koncerny, které by u nás vybudovaly středo- a východoevropské logistické centrum. Dosud jsou tato střediska jenom v Belgii a Nizozemsku, což začíná být pro Japonce daleko.

"Japonci cítí ekonomickou stabilitu, jejich další velké investice podnítil náš vstup do unie," dodal. Podle Lébla mají všechny japonské firmy zajištěn trh a prosperují často rychleji, než plánovaly. Svědčí o tom například fakt, že pardubický Panasonic, výrobce mobilních telefonů a autorádií, vykazuje nejlepší ekonomické výsledky v rámci celé skupiny. Mezi zeměmi střední a východní Evropy Česko jasně vede, což je dáno příznivým podnikatelským klimatem, investičními pobídkami i levnou a schopnou pracovní sílou. Příznivý vliv má také pražská pobočka Japonské organizace pro zahraniční obchod.

Největší japonsko-francouzskou investicí je zatím automobilka TPCA v Kolíně, která by měla přijít na 1,3 miliardy eur (asi 40 miliard Kč). Součásti automobilů vyrábějí také Denso, Mitsubishi, Showa, Koyo Seiko, Koito, Tokai Rika, Takada, Toyoda, Furukawa, Futaba, Ayoama a Aisan. Z dalších oborů patří k největším investicím plzeňský výrobce televizorů Panasonic, továrna na mobilní telefony stejné značky v Pardubicích, japonská textilka Toray v Prostějově, výrobna cyklosoučástek Shimano v Karviné a lanškrounský výrobce tantalových kondenzátorů AVX.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK