Jak získat vízum v cizí zemi

14.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Jste na zahraniční dovolené, chtěli byste si prohlédnout historickou památku ve vedlejším státě avšak nemáte vízum? Poradíme vám, kde a jak ho můžete v zahraničí rychle získat.

Téma týdne: Řešíme problémy na dovolené

Na dovolené při procházce kolem moře potkáte náhodou kamaráda, který vám vřele doporučí navštívit zajímavou historickou památku vzdálenou jen pár desítek kilometrů. Věc má však háček. Památka se nachází v sousední zemi, do které je potřeba mít vízum. Pro tyto situace jsme pro vás připravili jednoduchý postup, jak lze vízum rychle získat.

Země s vízovou povinností
Mezi země, kde pro občany České republiky existuje vízová povinnost, v současné době patří: Afghánistán, Alžírsko, Angola, Arménie, Austrálie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bangladéš, Barma, Belize, Bělorusko, Benin, Bhútán, Botsvana, Brazílie, Brunej, Čad, Čína, Egypt, Eritrea, Etiopie, Fidži, Filipíny, Gambie, Ghana, Grenada, Guinea, Guyana, Haiti, Indie, Indonésie, Írán, Irák, Jamajka, Jemen, Jordánsko, Kambodža, Kamerun, Kanada, Katar, Kazachstán, Keňa, Kyrgyzská republika, Severní Korea, Kuba, Kuvajt, Laos, Libanon, Libye, Madagaskar, Makedonie, Mali, Moldávie, Mongolsko, Mosambik, Namibie, Nepál, Niger, Nigérie, Pákistán, Rusko, Rwanda, Saúdská Arábie, Senegal, Spojené Arabské Emiráty, Somálsko, Srí Lanka, Sýrie, Tádžikistán, Tanzánie, Thajsko, Tchaj-wan, Tunisko, Turkmenistán, Uganda, Uzbekystán, USA, Vanuatu, Vietnam, Zair, Zambie a Zimbabwe. Podmínky pro získání víza cizího státu jsou stanoveny právními předpisy daného státu. K získání detailních informací je nutno se obrátit na zastupitelský úřad cizího státu příslušný pro udělení víza.

Potřebné doklady a formuláře
Zastupitelský úřad třetího státu po vás bude požadovat předložení cestovního pasu České republiky. Jaké další doklady je nutno k žádosti o udělení víza cizího státu doložit, vám sdělí zastupitelský úřad cizího státu. Mezi další doklady může patřit potvrzení o zdravotním pojištění, doklad o pozvání, očkovací průkaz, řidičský průkaz, občanský průkaz, atd. Pro získání víza do třetí země musíte také vyplnit formulář. Na zastupitelském úřadu cizího státu proto požádejte o formulář žádosti o udělení víza cizího státu.

Při žádosti o vízum předložíte:

  • Platný pas
  • Vyplněnou žádost o udělení víza
  • Fotografii pasového formátu
  • Další dokumenty, potřebné k udělení víza (např. potvrzení o zaplacení poplatku za vyřízení žádosti o víza, atd.)

Lhůty pro vyřízení
Lhůty pro vyřízení žádosti o udělení víza cizího státu jsou stanoveny právními předpisy daného státu. Doba se většinou pohybuje mezi jedním až deseti dny. Bližší informace získáte na zastupitelském úřadu cizího státu.

Poplatky
Cena víza a dalších poplatků se odvíjí od země, do které chcete jet. Například za turistické vízum do USA zaplatíte cca 100 USD a do Ruska nebo do Nepálu cca 30 USD. Přesnou částku a způsob uhrazení správních poplatků vám sdělí zastupitelský úřad cizího státu příslušný pro udělení víza.
 
Kontakt
Informace o adrese a spojení na příslušný zastupitelský úřad cizího státu, který je kompetentní pro udělení víza, můžete získat na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí České republiky.


Zdroj: MZV

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky