HN: Cigarety se spíš vyplácí dovézt do ČR, než je zde vyrábět

14.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. července (ČTK) - Česko se stává výrazným dovozcem cigaret, zatímco jejich tuzemská výroba klesá. Za prvních pět měsíců letošního roku se dovezlo téměř dvakrát víc cigaret než surovin k jejich výrobě. Hlavním důvodem je zrušení 55procentního dovozního cla na cigarety po vstupu do EU. Dovoz se tak zlevnil a firmám se již víc vyplácí cigarety dovážet, než je vyrábět. Píšou to Hospodářské noviny.

Některé tabákové firmy již začínají uzavírat tuzemské provozy. Například Philip Morris koncem července zruší svůj závod v Hodoníně. Loni v červenci skončil podnik koncernu British American Tobacco v Mariánských Lázních, kde se vyrábělo 1,7 miliardy kusů cigaret ročně.

Menší závody se nezavírají pouze v ČR, ale podobný osud stihl i další východoevropské země, které přistoupily k EU. Tabákové koncerny zde stavěly výrobní podniky po pádu železné opony, aby mohly rychle vstoupit na trh. Dovozní cla byla tak vysoká, že obchodníci nemohli cenou konkurovat. V posledních měsících se však výroba vrací do zemí západní Evropy.

Právě ze starých zemí EU vzrostly nyní dovozy cigaret nejvýrazněji. Nejvíc se cigarety dovážejí z Německa, odkud se jejich dovoz za leden až květen meziročně víc než zpětinásobil na 638 milionů korun. Dovoz cigaret z Rakouska vzrostl za stejnou dobu osminásobně.

V ČR se podle odhadů prodá kolem 22 miliard kusů cigaret za zhruba 40 miliard korun při současných cenách.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK