Zakládáme firmu na Slovensku

19.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Vlastníte úspěšnou firmu v České republice, plánujete rozšířit podnikatelské aktivity i na Slovensko a hledáte detailní informace o založení firmy nebo živnosti?

Téma týdne: Finanční život na Slovensku

Slovensko po společném vstupu do Evropské unie nabízí českým podnikatelům mnoho zajímavých podnikatelských příležitostí. Mezi hlavní výhody patří jednoduchý daňový režim a slovenský jazyk, kterému češi rozumí. Slovensko zavedlo rovnou daň z příjmů fyzických i právnických osob ve výši 19 procent a zrušilo srážkovou daň z dividendy a z podílu na zisku. V současné době je daňová zátěž  u právnických firem v porovnání s Českou republikou nižší o 32 procent. Pro ty, kteří se chystají začít podnikat právě na Slovensku, jsme připravili důležité informace týkající se získání živnostenského oprávnění a založení firmy.


ZALOŽENÍ ŽIVNOSTI

Pokud chcete začít na Slovensku podnikat, v první řadě se musíte rozhodnout, v jaké oblasti to bude. Při rozhodování vám může pomoci živnostenský úřad nebo registr živnostenského podnikání. Po výběru předmětu podnikání si musíte zjistit, zda k výkonu vámi zvolené živnosti nemusíte splňovat určité předpoklady. Nejčastěji je požadována odborná způsobilost, praxe v určité délce, atd. Informace vám na požádání sdělí na příslušném úřadě v odboru živnostenského podnikání.

Podmínky
Pro získání živnostenského oprávnění budete potřebovat výpis z rejstříku trestů (ne starší 3 měsíců), vlastnický nebo nájemní vztah k nemovitosti, ve které budete mít místo podnikání (čili doklad o vlastnickém právu nebo nájemní smlouva) a pokud je vyžadována odborná způsobilost, musíte také předložit vysvědčení nebo jiné doklady o absolvování požadovaných škol.

Ohlášení živnosti
Dalším krokem je ohlášení živnosti nebo podání žádosti o vydání koncese na živnostenském úřadu příslušném podle bydliště (trvalého pobytu) ohlašovatele. Pro zahraniční osobu je tímto místem živnostenský úřad na adrese místa činnosti podniku zahraniční osoby nebo adrese místa činnosti organizační složky podniku zahraniční osoby.
V ohlášení živnosti uvedete: jméno a příjmení, bydliště, rodné číslo, obchodní jméno, předmět podnikání, identifikační číslo (pokud vám bylo přidělené), místo podnikání, sídlo společnosti, doba ukončení podnikání (pokud máte v úmyslu provádět živnost jen po určitou dobu), den vydání živnosti, osobní údaje ustanoveného zodpovědného zástupce, odbornou způsobilost, výpis z rejstříku trestů, výpis z rejstříku trestů zodpovědného zástupce, vlastnický nebo nájemní vztah k nemovitosti, ve které budete mít místo podnikání, prohlášení zástupce, že mu nebylo zrušené živnostenské oprávnění z úřední moci a že nemá soudem nebo správním orgánem uložený zákaz činnosti týkající se předmětu živnosti, souhlas zástupce s ustanovením do funkce. Součástí ohlášení živnosti je také úhrada správního poplatku za vydání živnostenského listu ve výši 1 000 Sk. Pokud hodláte provozovat koncesovanou živnost, jste povinný požádat o vydání koncese a zaplatit správní poplatek ve výši 2 000 Sk. Při žádosti o koncesi platí obdobné podmínky jako u živností ohlašovacích.

Povinné registrace
Slovenský živnostenský úřad je povinný vystavit vám živnostenský list nejpozději do 30 dnů od doručení ohlášení. Hned, jak vám příslušný úřad toto oprávnění vydá, máte povinnost autorizovat si inspekční knihu. Tato autorizace vás bude stát 50 Sk za kolek. Dále máte povinnost se do 30 dní po získání povolení zaregistrovat na Finanční úřad a oznámit správci daně zřízení stálého sídla na území SR. Pokud budete v budoucnu chtít toto sídlo zrušit, musíte to 30 dní dopředu oznámit správci daně. Jako plátce daně jste povinný se do 15 dní od vzniku daňové povinnosti zaregistrovat u místně příslušného správce daně. Při všech těchto registracích jste povinný oznámit vaše plné jméno nebo název, trvalý pobyt, místo podnikání nebo sídlo, rodné číslo nebo identifikační číslo společnosti, údaje potvrzující získání povolení nebo oprávnění provozovat podnikatelskou činnost, čísla všech bankovních účtů, na kterých máte uloženy peněžní prostředky z podnikatelské činnosti. Po registraci vám správce daně přidělí daňové identifikační číslo (DIČ) a vydá vám potvrzení o registraci. DIČ jste povinný uvádět na všech daňových dokladech (např. faktury, dobropisy, vrubopisy, pokladní doklady, dodací listy, atd.), které budete vydávat. Nyní už vám zbývá jen navštívit vaši zdravotní pojišťovnu a ohlásit jí, že jste se stali OSVČ a správu sociálního zabezpečení, kde nahlásíte začátek podnikání. Při zrušení živnosti jste povinni vrátit správci daně do 15 dní od zrušení osvědčení o registraci a zaplatit poplatek 100 Sk za zrušení živnostenského listu popřípadě 200 Sk za zrušení koncese.


ZALOŽENÍ FIRMY

Společnost s ručením omezeným (s.r.o.) je společnost, kterou může založit jeden nebo více zakladatelů (maximálně však 50). Základní jmění tvoří dopředu určené vklady jednotlivých společníků a každý z nich musí splatit minimálně 30 000 Sk peněžního vkladu. Celková hodnota základního jmění musí být minimálně 200 000 Sk. Před zápisem do obchodního registru musí být splaceno alespoň 50 procent celkové částky, čili 100 000 Sk. Pokud je však zakladatelem jediná osoba, musí zaplatit základní jmění celé. Důležitou podmínkou této společnosti je povinnost zodpovídat za své závazky celým svým majetkem, čili do výše vkladu zapsaného v obchodním registru. Na podíl ze zisku mají nárok všichni společníci a rozdělování probíhá na základě výše vkladů jednotlivých společníků. Nejvyšším orgánem firmy je valné shromáždění a jeho působnost je daná obchodním zákoníkem a společenskou smlouvou (popř. stanovami).

Společenská smlouva
Základním dokumentem společnosti je Společenská smlouva. Pokud se tedy rozhodnete založit na Slovensku společnost s ručením omezeným, musíte uzavřít právě tuto smlouvu. Náležitosti jsou uvedené v obchodním zákoníku. Společenskou smlouvu po sepsání podepíší všichni společníci před notářem.

Živnostenský list
K vykonání předmětu činnosti společnosti potřebujete živnostenský list, o který požádáte na živnostenském úřadě. Jako právnická osoba v žádosti uvedete: obchodní jméno, sídlo, právní forma, jména statutárních zástupců a osobní údaje zodpovědného zástupce (tím může být kvalifikovaná osoba, která příslušnou živnost vykonává nebo za ni zodpovídá), IČO, předmět podnikání, seznam poboček (pokud jsou zřízené), den začátku podnikání (popř. den ukončení podnikání).
K ohlášení živnosti musíte připojit doklad o založení (společenská smlouva, stanovy, atd.), výpis z registru trestů statutárních a odpovědných zástupců. Pokud se jedná o živnost řemeslnou nebo vázanou, musíte také předložit doklady o odborné způsobilosti zodpovědných zástupců.

Základní jmění
Správce vkladu písemně prohlásí, že on i ostatní společníci vložili svůj vklad a toto prohlášení se přiloží k návrhu na zápis do Obchodního registru. Druhou možností je potvrzení od banky, kde byl tento vklad základního jmění vložen.

Zápis do Obchodního registru
Tento návrh zápisu musí být na speciálním papíře (získáte ho v Obchodním registru), podepisují ho všichni společníci před notářem a zároveň k němu přiloží své ověřené podpisové vzory. Doba založení společnosti trvá cca 14 - 21 dní.

 

Zdroj: Občan.sk, Profesia.sk

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky