Bankovní sektor na Slovensku pokulhává

18.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Banky se v poslední době staly terčem kritiky, a to nejen ze strany Ministerstva financí. Jaká je situace v bankovním sektoru u našich slovenských sousedů si můžete přečíst v dnešním fintriku.

Téma týdne: Finanční život na Slovensku

Výše bankovních poplatků a nepřehlednost cen - to jsou v posledních několika měsících dosti diskutovaná témata, která trápí nejen ministra financí Bohuslava Sobotku, ale i Českou obchodní inspekci a širokou veřejnost. Jak se k těmto problémům staví slovenské bankovní instituce?

Stejná pozice na startovní čáře
Přechodem z centrálně plánovaného systému na systém tržního hospodářství nastala v sektoru bankovních služeb řada změn. Slovenský bankovní trh se stejně jako ten náš začal vyvíjet (v porovnání s vyspělými státy Evropy) teprve nedávno. Proto se není co divit, že bankovní povědomí slovenských (i českých) klientů – spotřebitelů bankovních produktů a služeb poněkud zaostává. Je rozdíl mezi chováním českých a slovenských bank?

ČSOB, KB, Spořitelna
Pro porovnání slovenských a českých podmínek jsme si vybrali tři subjekty, které figurují na slovenském i českém seznamu bankovních institucí, a to ČSOB, KB a Spořitelnu (u nás Českou a u východních sousedů Slovenskou).

Trnem v oku ministra Sobotky jsou výše resp. existence některých poplatků, konkrétně poplatek za zrušení účtu. Tento trn by mu zůstal i při pohledu do slovenských ceníků, jelikož zrušení účtu na Slovensku také není bezplatné.

Poplatek za zrušení účtu
Bankovní ústav SR ČR
ČSOB 200 Sk 200 Kč
Spořitelna 200 Sk 300 Kč
KB 200 Sk zdarma

Poplatkový chaos
Nepřehlednost cen je dalším kamenem úrazu, a to nejen u nás. Ne zcela transparentní jsou i slovenské ceníky, kdy se klient po obdržení výpisu může pouze domnívat, co se skrývá pod jednotlivými termíny. Některé služby sice jsou zdarma, ale poplatky se skrývají pod slůvky jako „za účtovné položky“ nebo „zaúčtovanie operácie“, jak vyplývá z následujících příkladů.

Slovenská sporiteľňa (www.slsp.sk)
Podíváte-li se do ceníku Slovenské spořitelny, zjistíte, že služby jako "vklad hotovosti na účet" nebo "výběr z bankomatu" jsou zcela zdarma. Možná vám však unikne poznámka uvedená na zcela jiné stránce, že za provedení těchto operací si naúčtuje banka účetní položku 12 Sk v případě vkladu a 6 Sk při návštěvě bankomatu. Stejně tak i výběr hotovosti z účtu za "pouhých" 20 Sk, ale dalších 12 Sk tvoří zaúčtování (takže výběr jej stojí celkem 32 Sk).

Komerční banka Brattislava (www.koba.sk)
Podobný postup zvolila i slovenská KB, u níž jsou vklad i výběr zpoplatněny 15 Sk a pohyb na účtě je doprovázen účetní operací zpoplatněnou 8 Sk.
Za zmínku ještě stojí zahraniční platební styk, kdy platba na účet českým klientům KB je dle ceníku bez poplatku, ale daleko pod čarou v sekci  "Ostatné poplatky" je uvedeno, že potvrzení o realizaci platebního příkazu do zahraničí stojí 50 Sk + podle skutečných nákladů.

ČSOB (www.csob.sk)
U slovenské ČSOB zaujme "Poplatek za vklad na běžný účet vedený u ČSOB v ČR". Za tuto operaci zaplatí klient 100 Sk. To však není vše. Drobným písmem je v ceníku uvedena poznámka, že pokud je vklad na účet vložený v zabezpečených obalech, připočítají se k položce 2 % z výše vkladu, min. 50 Sk z vložené sumy. Pokud vklad v zabezpečených obalech není, je ke 2 % (min. 50 Sk) připočítáno za každých i začatých 15 minut práce dalších 50 Sk.

Závěrečné krátké zhodnocení
Ani se situací ve slovenském bankovním sektoru by ministr Sobotka zřejmě nebyl spokojen. Poplatková politika slovenských bank je stejně nepřehledná jako u nás (a možná ještě více) a volání po transparentnosti rozhodně není od věci.

Zdroj: Internetové stránky jednotlivých bank

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky