Laciga: Obor IT se stane součástí normálního života

18.07.2005 | , Finance.cz
INTERVIEW


S Jiřím Lacigou, generálním ředitelem CCA Group, jsme si povídali o činnostech společnosti, motivaci zaměstnanců, metodě výuky e-learning, spolupráci se státní správou, budoucnosti oboru IT, ...

Můžete nám ve zkratce představit Vaši společnost?
Společnost CCA Group je firma, která se zabývá vývojem  aplikačního softwaru a všemi službami spojenými se zaváděním aplikací do života. Specializujeme se na čtyři základní oblasti: podnikové informační systémy, systémy pro státní správu, systémy pro podporu rozhodování (datové sklady a Business Intelligence) a v poslední době zejména na informatiku ve školství a vzdělávání.

Informační technologie obecně trpí nedostatkem kvalitních pracovních sil. Jak se Vám daří získávat potřebné odborníky?
Upřímně řečeno, daří se nám tom málo. Co se nám však daří, že pracovníci od nás neodcházejí.

Jakým způsobem motivujete zaměstnance, aby u CCA Group zůstávali?
Jedním z hlavních motivačních prvků je dobrý kolektiv, jehož kvalitu a soudržnost hlídáme. Také velmi podporujeme osobní rozvoj zaměstnance a rozmanitost práce.

Původně jste začínali jako ryze česká firma. Následně jste expandovali do Belgie a Lucemburska. Prozradíte nám Váš recept na úspěch?
Asi jako ve všem, především solidnost a spokojenost zákazníka.

Spolupracujete se státní správou. Na jakých projektech a jak úspěšně?
Největší projekty jsou v resortu spravedlnosti. Jsou to především projekty  pro soudy, státní zastupitelství a rejstříky. Dále je to Správa státních hmotných rezerv nebo Úřad vlády.

Angažujete se také v projektech spojených se školstvím. Jak zde zaručíte, že se u nich nedočkáme stejného výsledku jako u projektu Internet do škol?
Začínáme na druhé straně, tj. u učitelů, ředitelů, žáků a rodičů, nikoli na Ministerstvu školství.

Jedna z metod kterou nabízíte, je elearning. Přece jenom, jedná se už o starší metodu. Co nového jiného, můžete oproti konkurenci nabídnout?
Nemyslíte snad, že e-learning je zastaralá metoda? To co nabízíme vedle klasického e-learningu, je  kompletní administrace a komunikace okolo procesu vzdělávání. E-learning patří určitě k moderním metodám výuky, které se čím dál tím více uplatňují při vzdělávání.

Vraťme se zpátky k oboru IT. Obecně se zde moc často nesetkáte se ženou. Je to případ i Vaší společnosti?
S tímhle tvrzením rozhodně nesouhlasím. V naší společnosti CCA Group a dceřiné společnosti Expert & partner engineering pracuje téměř 100 zaměstnanců a více než polovina jsou ženy.

V čem si myslíte, že jsou ženy oproti mužům v této branži lepší?
Samozřejmě déle vydrží u jedné práce, jsou loajálnější a komunikativnější a také, na co nesmím zapomenout “hezčí“.

Často se v médiích hovoří o snaze zajistit v práci rovné příležitosti pro muže i ženy. Jaká je situace ve Vaší firmě?
Promiňte, ale této problematice nerozumím. Jenom intuitivně tuším, že ženy se od mužů trochu liší a naopak a tudíž by se toto kritérium mělo vzít v práci v úvahu.

Rovněž se často zmiňuje velký rozdíl v příjmech těchto dvou skupin. Uvádí se 25 %. Jaká je situace v CCA Group?
Zatím jsme to nikdy neporovnávali, nějaký rozdíl v průměru bychom určitě měli, ale myslím, že na stejné pozici žádný rozdíl neděláme.

V čem se podle Vás liší podnikatelské prostředí v České republice a např. v již zmiňované Belgii, či Lucembursku? Jsou u nás srovnatelné podmínky?
Liší se určitě a myslím v náš prospěch. Hlavně se u nás stále něco mění, je co zlepšovat a je zde více příležitostí pro nové věci. Na druhou stranu občas něco nefunguje. Lidé ještě nejsou zvyklí nést zodpovědnost za svůj rozvoj a růst, musí se pořád někam tlačit. Na západě jsou však už dost pohodlní.

Jak si myslíte, že obor IT bude vypadat za 10 let?
Myslím, že bude součástí normálního života a přijmou jej i generace, které zatím odolávají.

A poslední letní otázka na závěr. Jak a kde strávíte léto? Bude to za počítačem nebo někde u moře?
I pro mě bude léto příjemné. S manželkou budeme cestovat na kolech po vlastech českých a moravských…


Děkujeme za rozhovor,
Pavel Nesejt, Finance.cz

 
Ing. Jiří Laciga, CSc. se narodil 16.5.1951. Vystudoval elektrotechnickou fakultu na VŠSE Plzeň (1974) a v roce 1985 získal titul CSc. v oblasti Technická kybernetika. V roce 1991 se podílel na založení společnosti CCA spol.sr.o., nyní CCA Group a.s., kde  působí na pozici generálního ředitele a předsedy představenstva. Své zkušenosti a poznatky využil například na realizaci návrhu a řízení projektu RAMSES Akademie, Škola Online nebo na návrhu, projektování a řízení projektu informačního systému RAMSES ERP pro výrobní podniky.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW