Výběr investiční strategie

28.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Volba investiční strategie závisí především na investičním horizontu, očekávaném výnosu a vztahu k riziku. Výběr strategie má na chování vaší investice podstatný vliv.

Téma týdne: Investujeme do podílových fondů

Proto vám doporučujeme věnovat volbě vhodné strategie dostatečnou pozornost.

Investiční strategie je způsob, jakým investor zhodnocuje svůj majetek. Převážně se jedná o rozložení investice na konkrétní typy fondů, jako například dluhopisový, smíšený, akciový, atd. Vždy platí, že čím vyšší je potenciální výnos, tím je také vyšší riziko, že investice bude ztrátová. Na základě vztahu investora k riziku a očekávání výnosu mezi základní investiční strategie patří:

  • Ochranná strategie
    Tato strategie je vhodná pro velmi opatrného investora, co se týká tolerance vůči riziku. Cílem je ochrana majetku před inflací a výnos je tedy jen na úrovni inflace. Portfolio je zde sestaveno většinou z fondů peněžního trhu a částečně z dluhopisů.
  • Konzervativní strategie
    Investor u této strategie očekává stálé výnosy a jen mírné zhodnocení investice nad úroveň inflace. Převážně jsou v portfoliu umístěny dluhopisové fondy a jen malý podíl tvoří fondy smíšené a fondy peněžního trhu.
  • Vyvážená strategie
    Jsou zde předpokládány vyšší výnosy, avšak s rizikem přechodných poklesů celkové hodnoty investice. V portfoliu jsou umístěny především konzervativnější fondy smíšené a fondy fondů.
  • Dynamická strategie
    U této strategie očekává investor výnosy nadprůměrné a počítá s možností propadu kapitálových trhů. Nejčastěji jsou v portfoliu zastoupeny fondy akciové a v malé míře fondy smíšené a fondy fondů.
  • Agresivní strategie
    Z pohledu tolerance vůči riziku je tato strategie vhodná pro agresivního investora, který je ochoten podstoupit vysoké investiční riziko. Přes devadesát procent portfolia tvoří akciové fondy.


Tabulka:

Charakteristika otevřených podílových fondů (OPF)

Druh Fond peněžního trhu Fond dluhopisový Fond smíšený Fond akciový
Charakter investice velmi konzervativní konzervativní zlatá střední cesta agresivní
Očekávaný výnos nad úrokovými sazbami bank vyšší než u fondů peněžního trhu (ve střednědobém horizontu) mezi výnosností dluhopisových a akciových fondů vysoce překračující úrokové sazby bank (v dlouhodobém horizontu)
Investiční riziko nejnižší nízké až střední střední vyšší
Investiční horizont krátkodobě
(do 1 roku)
střednědobě
(2 - 4 roky)
dlouhodobě
(min. 3 - 5 let)
dlouhodobě
(min. 5 - 7 let)
Portfolio státní pokladniční poukázky, krátkodobé vysoce kvalitní dluhopisy státní a firemní dluhopisy akcie a dluhopisy akcie obchodované na burzách a ostatních veřejných trzích

Pozn: Data jsou pouze orientační


Závěr

Po volbě investiční strategie přichází na řadu výběr podílových fondů. Ještě před výběrem vám však doporučujeme získat o fondech co nejvíce informací nebo oslovit některého z investičních poradců. Bližší informace o fondech, jako například kritéria pro výběr fondu, seznamy všech fondů, poplatky, doporučení pro začínající investory, výhody, nevýhody, apod.,  naleznete  například na adrese investice.finance.cz/zacinajici-investor/principy-obchodovani/subjekty-kapitaloveho-trhu.

Nabízíme vám možnost investovat vaše finanční prostředky do podílových fondů prostřednictvím našeho Prodejního centra.

 

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky