LN: Řetězec Tesco chystá firemní čerpací stanice pohonných hmot

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Maloobchodní řetězec Tesco chce v tuzemsku otevřít vlastní čerpací stanice pohonných hmot. Hypermarkety nyní v Česku provozují z celkového počtu 2500 čerpacích stanic zhruba 35 pump, které nabízejí nižší ceny, než průměr. Pro klasické pumpaře znamená i tento počet konkurenci, píšou dnešní Lidové noviny.

Motoristé nyní v průměru platí za litr benzinu i nafty zhruba 30 korun. Například současná cena v Makru v Praze Čestlicích je nižší skoro o korunu, informují LN.

Podle šéfa Společenství provozovatelů čerpacích stanic (SČS) Ivana Indráčka hypermarkety neprodávají za tržní ceny, ale spíše nákladové, protože jim to neslouží výhradně k zisku. Prodej pohonných hmot je pro ně jen doplňkovou službou pro zákazníky. "Ceny jsou u nás nižší, protože na prodeji nepotřebujeme vydělat, konkurence však z pohonných hmot žije. Pod náklady nejdeme," reagovala mluvčí Hypernovy Kateřina Černá.

Vlastimil Sehnal z SČS přiznává, že hypermarkety sice lokálně snižují ceny pohonných hmot pro veřejnost, ale zasahují negativně do finančních plánů a rozpočtů stávajících čerpacích stanic.

Tesco podle LN otevře svou první tuzemskou čerpací stanici v novém hypermarketu v Karlových Varech. Čerpací stanice chce Tesco vystavět u plánovaných i stávajících hypermarketů.

Své firemní pumpy mají v tuzemsku Globus, Hypernova, Makro a Carrefour. Konkurence klasickým čerpacích stanicích však bude přibývat. O další výstavbě podle Lidových novin uvažuje Carrefour či Hypernova a zřejmě i Globus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK