Strojírenský veletrh připomene dvě výročí, nabídne i historii

11.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. dubna (ČTK) - Mezinárodní strojírenský veletrh letos oslaví 60. výročí existence a připomene 100. výročí vzniku republiky a československého průmyslu. I kvůli tomu bude partnerskou zemí Slovensko. Veletrhy Brno vypsaly grafickou soutěž na logo a plakát. Vizuální styl je moderní a zároveň navazuje na tradici loga, kterým je již od začátku barevné ozubené kolo, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel společnosti Jiří Kuliš. Veletrhy se uskuteční od 1. do 5. října.

Výstava připomínající nejlepší momenty a výrobky československého průmyslu bude umístěna v pavilonu A1 brněnského výstaviště. \"Chceme ukázat 100 příběhů průmyslu a ukázat, že jsme v naší zemi vymysleli řadu věcí a vždy tu byli šikovní lidé. Vedle toho chystáme i koncept Czech Inovations, abychom ukázali, co je a co bude,\" řekl Kuliš.

Na výstavišti by podle něj měly být některé vozy z automobilek Škoda a Tatra. Veletrhy jednají s Českými drahami o příjezdu nostalgických vlaků a také s brněnským dopravním podnikem, který má ve sbírce několik opravených vozidel, které na výstavišti viděly jako zcela nové předchozí generace. \"Dále jednáme například se Zetorem a chceme tu ukázky slavných českých karosářských firem. Zároveň chceme ukázat, že dnes už se dají věci, jaké se kdysi dělaly ručně, vyrobit na 3D tiskárnách,\" uvedl mluvčí Veletrhů Jiří Smetana. Další firmy, které pravděpodobně dodají významné exponáty, jsou Žďas či Šmeral.

Veletrhy oslovily se žádostí o finanční podporu jubilejního ročníku veletrhu ministerstvo průmyslu, které ale nepřispěje. \"Bude stát několik milionů, ale zaplatíme to a vnímáme to jako nekomerční připomenutí velikosti českého průmyslu,\" řekl Kuliš.

Strojírenský veletrh letos obsadí zhruba 1800 firem a zbývají poslední volné plochy. Hlavním tématem bude Průmysl 4.0 zaměřený na digitalizaci a robotizaci. \"Jelikož jde o jubilejní ročník, rozhodli jsme se návštěvníkům doporučit i dress code, který by měl být slavnostnější. Ale vyhazovat lidi od turniketů samozřejmě nebudeme,\" řekl Kuliš.

K 60. výročí veletrhů udělali organizátoři i grafickou soutěž na vizuální prezentaci podobně, jako se dělala v 50. a 60. letech. \"Sešlo se 25 návrhů a vybrali jsme grafiku moderní, která respektuje tradici a symboliku,\" uvedl Smetana. Tvůrce Mikuláš Macháček k tomu dodal, že jeho cílem bylo zachovat logo ozubeného kola, barvy modrou a červenou a také šipky. \"Celkově jsme vizuál zpřehlednili a vyčistili, aby byl použitelný v dnešní době v tiskovinách a v online prostředí,\" uvedl Macháček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK