Ruzyňské letiště otevře část nového terminálu o tři měsíce dříve

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. července (ČTK) - Pražské ruzyňské letiště otevře část nového terminálu Sever 2 s tříměsíčním předstihem. Původně mělo uvést do provozu celý terminál na začátku roku 2006, vedení firmy ale rozhodlo, že kvůli potřebnému zvýšení kapacity zprovozní první podlaží spojovacího objektu a nástupní prst C již letos v září. Uvedl to zástupce České správy letišť Aleš Ondrůj.

Podle Ondrůje se zprovozněním prstu C zvýší počet nástupních mostů do letadel ze 17 na 27 a průchozí kapacita letiště zhruba o čtvrtinu až třetinu. V červnu pražské letiště odbavilo milion osob a počet pohybů letadel přesáhl 15 tisíc.

Výstavba Terminálu Sever 2 v hodnotě téměř deseti miliard korun představuje souběžnou realizaci šesti stavebních objektů, jejichž provoz bude jako celek zahájen v lednu 2006. Jejich hlavním posláním bude rozšíření kapacity letiště a odbavování letů z a do zemí Evropské unie, podle režimu stanoveného Schengenskými dohodami. Projekt pod názvem EUropa by měl zvýšit kapacitu letiště nad deset milionů pasažérů ročně a v další etapě až na 15 milionů.

Česká správa letišť počítá s tím, že odbavení cestujících zrychlí také zavedení samoobslužných odbavovacích kiosků v současném terminálu Sever 1, s jejichž instalací počítá v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Rostoucí intenzita provozu na pražském mezinárodním letišti si letos kromě pravidelných oprav vyžádala stavební úpravy hlavní vzletové a přistávací dráhy, stavební úpravy odbavovací plochy a výstavbu nových pojezdových drah návazných na hlavní dráhu.

Letiště Praha-Ruzyně v prvním pololetí odbavilo 4,85 milionu lidí, což je o 15 procent více, než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK