Budoucnost podílových fondů

29.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Princip "velkého hrnce" přenesený do strategie podílových fondů je ověřený z minulosti a funkční i dnes. Jaké výnosy však mohou investoři očekávat? Jak se bude fondové investování dále vyvíjet?

Téma týdne: Investujeme do podílových fondů

Otevřené podílové fondy jako jedna z forem kolektivního investování jsou oblíbeným investičním nástrojem s relativně dlouhou historií u nás a hlavně samozřejmě v Evropě a ve světě (článek o historii si můžete přečíst zde). Jsou dobrou alternativou k vkladovým bankovním produktům jako jsou termínované vklady, vkladní knížky, spořící účty apod.

Podstata investování (a obecněji i dokonce samotné vlastnění peněz), tedy svěření vlastních financí do správy někomu jinému, s sebou nese vždy rizika. Bankovky schované doma pod slamníkem mohou shořet, termínované vklady ve zkrachovalé bance jsou také špatnou investicí, kampeličku (družstevní záložnu) může někdo vytunelovat. Stejně tak i investice do fondů však schovává svá rizika. Tím největším není strach z vytunelování fondu, krachu investiční společnosti nebo požár v sídle správce vašich peněz. Největším rizikem je špatně zvolená investiční strategie. Nejen tzv. portfolio manažera (tedy osoby, která odpovídá za konečné umístění vámi investovaných peněz na kapitálových trzích), ale vámi. Zvolte tedy správnou správnou investiční strategii. Sami se rozhodněte, jestli chcete malý, ale jistý výnos bez stresu ze ztráty peněz, nebo výnos možná veliký, ale vykoupený většími propady na burzách. Se správnou strategií vám pomůže váš finanční poradce, konečné rozhodnutí je však na vás (o investiční strategii si přečtěte zde).

Při rozhodování o tom, do jakého konkrétního fondu finance vložit může pomoci i jeho minulost. Zde však je nutné hned na začátku upozornit, že výnosy v minulosti v žádném případě nejsou zárukou výnosů budoucích! Pokud fond dokázal vložené prostředky v minulých pěti měsících zhodnocovat pravidelně měsíčně o 10 % neznamená to, že tomu tak bude i nadále. Na druhou stranu to může být pomůckou. Je však nutné sledovat dlouhodobější historii než denní, týdenní nebo měsíční. Je potřeba vědět, kam přesně fond vaše finance investuje. Do akcií? Potom se ptejme do jakých a kolik. Do dluhopisů? Pak je nutno vědět, zda do státních nebo podnikových. Atd. Možná se vám zdá, že se nám problematika začíná komplikovat. A máte pravdu. A to je ten správný okamžik na specializovaného (a nezávislého) finančního poradce.

A co lze na kapitálových trzích, potažmo u podílových fondů v nejbližší době očekávat? Rozdělíme si fondy podle kategorií (dle metodiky UNIS) a podíváme se na ně jednotlivě.

Fondy akciové
Tyto fondy investují minimálně 66 % svěřených prostředků do akcií a s nimi spojených instrumentů. Výnos bude tedy výrazně ovlivněn vývojem na domácím i světovém akciovém trhu. Burza cenných papírů Praha loni jako celek dosáhla úctyhodné růstu přes 50 %. Toto se pravděpodobně letos opakovat nebude, ale pololetní výsledky naznačují, že výnosy budou opět v řádu desítky procent. Pokud tedy zvolíte fond umisťující finance do českých akcií, letos neproděláte. Nejvýnosnějším fondem za poslední půl rok v této kategorii je fond ISČS-SPOROTREND s výnosem přes 20 %.

Fondy dluhopisové
Fondy tohoto druhu mohou investovat do akcií maximálně 10 % majetku, zbytek do musí do dluhopisů. Jejich výnos v budoucnu pak bude nepochybně ovlivněn samozřejmě výnosy dluhopisů, resp. výší úrokových sazeb ČNB, ale z velké míry právě podílem akciové složky, která může být výrazně růstová a celkový výnos fondu významně ovlivní. Fond AIG FCE stredoeurópský byl v posledních šesti měsících tím nejlepším s výnosem 4,25 % p.a.

Fondy peněžního trhu, smíšené a fondy fondů
Zde nemá smysl detailní rozepisování a také předpověď budoucího vývoje by nebylo snadné zevšeobecnit. Tyto fondy mají obvykle strategie neumožňující výrazné výkyvy směrem k vyšším neočekávaným výnosům. Na druhou stranu mají tak volné možnosti investování (smíšené fondy), že i zde by nemělo smysl budoucí vývoj zkoumat.

Fondy budoucnosti
Zajímavou budoucnost (a nutno říci že u některých fondů i minulost) mají nové druhy fondů. Těmi jsou fondy zajištěné, nemovitostní a do určité míry i hedge fondy. Fondy zajištěné investorům díky speciálním strategiím garantují návratnost vložených prostředků v plné výši plus možný zisk v případě růstu kapitálových trhů. Nejaktivněji u nás zajištěné fondy "produkuje" skupina ČSOB a nutno říci že úspěšně, o čemž hovoří miliardy spravovaného majetku.

Fondy nemovitostní mají do budoucna velkou šanci na úspěch. Stačí se poohlédnout po zkušenostech do Německa nebo Rakouska. Zatímní překážkou pro našince byla výše investice (10 000 000 Kč) a nulový, resp. velmi omezený výběr fondů. S klesajícím minimálním vkladem pravděpodobně poroste počet fondů vhodných k investici. Otázkou zůstává, zda je ještě na realitním trhu v Česku prostor pro výrazné růsty cen nemovitostí, kancelářských prostor a dalších, aby se s růstem hodnoty nemovitosti samotné zvyšovala i cena podílu v nemovitostním fondu.

Hedge fondy u nás nejsou výrazně rozšířeny ani v povědomí investorů a podle našich informací nejsou pravděpodobně vůbec distribuovány. Jejich uzavřenost, nulová informovanost a výše počáteční investice dávají nulový prostor pro drobné investory. To se v nejbližší době jistě nezmění.

Nabízíme vám možnost investovat vaše finanční prostředky do podílových fondů prostřednictvím našeho Prodejního centra.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky