Skupina Zentiva zvýšila v pololetí čistý zisk i tržby

01.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. srpna (ČTK) - Největší výrobce léků v zemi, holding Zentiva, zvýšil v pololetí čistý zisk meziročně o 31,2 procenta na 988 milionů korun. Tržby vzrostly o 5,6 procenta na 5,188 miliardy Kč. Za růstem tržeb stojí zejména zvýšení prodeje léčivých přípravků. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Zvýšení čistého zisku i tržeb analytici očekávali. Analytik Milan Vaníček z Atlantik finanční trhy předpokládal, že čistý zisk dosáhne až 1,015 miliardy a tržby 5,6 miliardy korun. Na lepším hospodaření se podle něj odráží zvýšení prodejů v zahraničí, zejména v Polsku, Rusku, pobaltských zemích a Rumunsku. Vedle České republiky působí skupina také na Slovensku.

Skupina Zentiva vyrábí více než 250 léčivých přípravků. Zaměřuje se na tzv. generické léky, což jsou přípravky, jimž vypršela patentová ochrana.

Celá skupina loni zvýšila tržby na 10,67 miliardy korun, to je zhruba o 11 procent více než v roce 2003. Čistý zisk vzrostl meziročně téměř o polovinu na 1,61 miliardy korun.

Skupina je v celé střední a východní Evropě čtvrtým největším výrobcem léčiv po chorvatské Plivě, maďarské firmě Richter a slovinské společnosti Krka. Většinovým majitelem je americký fond Warburg Pincus.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK