Kladné i záporné stránky globalizace

03.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Prudký rozvoj informačních technologií, rostoucí ekonomická propojenost zemí, vznik nadnárodních společností. To vše můžeme shrnout pod pojem globalizace. Jaký vliv má na naše finance?

Téma týdne: Globální vlivy na vaše finance

Mluvíme-li o globalizaci, nejprve bychom se měli pokusit o vysvětlení tohoto ekonomického pojmu. Obecná definice říká, že: "Globalizace je proces, při kterém dochází k rozvoji mezinárodních ekonomických vztahů vedoucích k rostoucí propojenosti a vzájemné závislosti národních ekonomik.“ Jde tedy o proces spojený s ekonomickým prostředím a aktivitami, jehož důsledkem jsou hluboké společenské změny, definované jako prudké šíření tzv. masové kultury.

Příklad ze života
Vlemi zjednodušeně lze říci, že globalizace je, když český občan v italském obleku se svou slovenskou manželkou a irským setrem vyrazí autem německé výroby do čínské restaurace na skotskou whisky a francouzské víno. A samozřejmě platí dolary.

Finanční výhody a nevýhody
Proces globalizace ovlivňuje a dotýká se celé řady oblastí, ale jádro globalizace spočívá převážně ve finanční sféře. Má určité charakteristické rysy a vyznačuje se růstem mezinárodního pohybu kapitálu a zahraničního obchodu a zvyšujícím se počtem fúzí a akvizic, tj. slučováním společností. Jak tento proces ovlivňuje naše finance a jaké s sebou přináší výhody a nevýhody?

Některé pozitivní stránky globalizace:

  • Vede k rozvoji technologií, zejména informačních, které usnadňují a urychlují komunikaci. Díky novým technologickým inovacím, zejména rozvoji internetu, odpadá část transakčních nákladů. Virtuální konkurence snižuje anebo zcela odstraňuje některé administrativní náklady, které jsou nezbytnou součástí trhu volného.
  • Přináší úsporu času a energie, např. při vyplňování daňových či jiných formulářů se nemusíte hnout ze své kanceláře či domu. Stačí přístup na internet. Většinu dokumentů můžete stáhnout v elektronické podobě, stejnou formou je pak i podáte.
  • Vznikají nadnárodní společnosti, které díky zahraničnímu kapitálu a know-how vedou k širšímu rozsahu služeb a k vyšší schopnosti uspokojení potřeb zákazníka po celém světě. Pro vyhlédnutou postel z nábytkářského gigantu IKEA nemusíte cestovat rovnu do Švédska, do McDonaldu si můžete zajít v každém větším městě.
  • Přináší vyšší konkurenceschopnost a tím i v rámci boje o zákazníka snižování cen a zvyšování kvality služeb.

Globalizace však s sebou přináší i určitá negativa:

  • Díky vzájemné propojenosti národních trhů se i krize jednoho státu může stát krizí celosvětovou. Strmý pád dolaru tak zahýbá nejen ekonomikou USA, ale svůj rukopis zanechá i na ostatních významných světových trzích.
  • Dochází ke ztrátě národní identity a ke stírání kulturních tradic.
  • Obchodní řetězce v podobě super, hyper, mega a gigamarketů znamenají krach pro řadu drobných podnikatelů.
  • Nadnárodní společnosti se nemusí podřizovat žádné autoritě. Jsou-li v některé zemi přijata přísná zákonná opatření na ochranu domácího trhu či životního prostředí, které nejsou v souladu s firemní vizí, společnosti přesunou své provozy tam, kde jsou pravidla benevolentnější.

Zastánci stejně tak i odpůrci globalizace by zřejmě vyjmenovali desítky dalších důvodů, proč tento proces podporovat nebo naopak proti němu bojovat. My jsme se pokusili nastínit pouze některé z nich.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 27 krát

Články ze sekce: FinTriky