Při cestě do ciziny nezapomeňte na zdravotní průkaz

05.08.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Většině z vás se dostala do rukou modrá plastová kartička vydaná některou z tuzemských zdravotních pojišťoven. Co tato kartička svému držiteli zaručuje a jaký je její rozsah platnosti?

Úrazy se nevyhýbají nikomu. Může k němu dojít kdykoliv a kdekoliv, zpravidla když to nejméně čekáme. Ať už je to při dopravních nehodách, při sportu nebo při práci v domácnosti, vždy jde o nepříjemnou záležitost. Situace je o to horší, stane-li se na dovolené nebo při pracovní cestě v zahraničí.

Cizinec jako našinec
Vstup do Evropské unie přinesl celou řadu změn a dotknul se všech oblastí lidského života. Nevyhnula se mu ani oblast zdravotního pojištění. Členství naší země v uskupení evropských států přineslo změnu v zajištění nároků na zdravotní péči. Čeští občané mají ve státech Evropského společenství (Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island nevyjímaje) stejný nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči a za stejných podmínek jako místní občané. Chytne-li vás slepé střevo v Albionu, britský chirurg vám provede stejné tahy skalpelem a stejné stehy jako u domácího anglického pacienta.


Státy, v nichž má český občan nárok na zdravotní péči:

  • Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie

Státy, v nichž má český občan nárok na nutnou a neodkladnou péči na základě mezistátních smluv:

  • Chorvatsko, Rumunsko, Srbsko a Černá Hora, Turecko


Snadná identifikace

Evropské zdravotní pojišťovny začínají postupně vydávat svým pojištěncům kartu EPZP neboli Evropský průkaz zdravotního pojištění. Úkolem karty je v případě potřeby zjednodušit čerpání zdravotní péče v členských státech a nahradit dosavadní dokumentaci, které bylo nutno vyplnit a předložit lékařskému zařízení při zdravotních nesnázích. Konkrétně jde o následující formuláře:

  • E111 a E111B určené turistům
  • E110 – pro osoby v mezinárodní dopravě,
  • E128 – pro studenty a vyslané pracovníky
  • E119 – pro uchazeče o zaměstnání

Vzhled i technické parametry karty jsou ve všech státech stejné, což zaručuje jeho jednoznačnou rozpoznatelnost mezi poskytovateli zdravotní péče. Po jejím předložení lékaři s vámi bude zacházeno jako s běžným pacientem.


Ale pozor!
Potřebujete-li využít služeb lékařů v zahraničí, musíte čerpat zdravotní péči v takových zařízeních, které jsou financovány z veřejných zdrojů. Soukromé kliniky či podobná zařízení budou požadovat za provedení úkonů finanční kompenzaci, která vám nebude zpětně nahrazena. Veřejné zdravotní pojištění se totiž na soukromý sektor nevztahuje.

Potvrzení jako ekvivalent
Pokud máte v plánu vyrazit do některého z evropských států za prací či na dovolenou, sami nebo s rodinou a ještě se vám nedostala do rukou modrá plastová kartička, zastavte se na pobočce vaší zdravotní pojišťovny a nechejte si ji vystavit. Pokud ji ještě pojišťovna nevystavuje, zažádejte o papírové Potvrzení dočasně nahrazující EPZP. V případě nemilé příhody v podobě zranění se vyhnete zbytečným komplikacím při čerpání zdravotní péče. Tyto doklady také zajistí rychlou refundaci, tj. náhradu vynaložených nákladů.

Elektronická budoucnost
V současné době se pracuje na zavádění elektronické verze Evropského průkazu zdravotního pojištění. Současná plastová verze Evropského průkazu by měla být nahrazena elektronickou kolem roku 2008.

Předcházejte nepříjemnostem
Při cestách do zahraničí je důležité mít kromě Evropského průkazu zdravotního pojištění uzavřené i odpovídající cestovní pojištění. Ne ve všech zemích EU je lékařská péče zcela bezplatná, ale funguje na principu spoluúčasti.

Zdroj: www.cmu.cz

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ